fredag 20. februar 2009

Stoltenberg - forstår han seg på politikk?

Det er ingen hemmelighet at jeg ikke hører til Jens Stoltenbergs største beundrere. Det skyldes ikke at jeg ikke tror Stoltenberg er både «flink» og kunnskapsrik og smart. (Mange av mine kvinnelige venner synes også han er sjarmerende og står for noe godt). Stoltenberg står i en politisk tradisjon jeg aldri har sympatisert med. Tross i hans mantra «de rike må betale skatt», han er en solid høyreorientert politiker. Som vil frata de sjukeste sjukepenger fra folketrygden (innføre karensdager), som har som sin livsgjerning å skjære kraftig ned på de offentlige pensjonene, som er mot offentlig eierskap og har privatisert Telenor og Statoil, og er klart USA-underdanig. En utdanna sosialøkonom som i beste fall er en sneversynt bedriftsøkonom, og som vil spare penger som en gnukk kasserer.
En så høyreorientert og perspektivløs politiker vil ikke jeg støtte, særlig ikke en som Stoltenberg som helt feil gir inntrykk av det motsatte. Takke meg til en ærlig høyrepolitiker, da. 
Men i tillegg til Stoltenbergs høyreorientering, synes jeg det er grunn til å stille spørsmålet, forstår Stoltenberg seg på politikk? Stoltenberg burde ha fått en omfattende politisk skolering, nærmest fra barnsbein av, oppvokst som han er i politikerfamilie. En sjelden god politisk utdanning, skulle en tro. Men Stoltenbergs behandling både av blasfemisaka og hijabsaka gir all grunn til å spørre om han skjønner seg på politikk ut over privatisering, sparing og USA-underdanighet. Hans arbeid med disse to sakene kan jo ikke kalles annet enn elendig. Dette er altså på fagområdet politikk av en mann som lenge har arbeidet for, og også lenge innehatt, landets fremste politiske verv. Og så skjønte han ikke den politiske sprengkrafta verken i blasfemisaka eller hijabsaka! Og bidrar til å skusle bort regjeringas økende oppslutning etter at den internasjonale kapitalistiske krisa slo inn. Disse sakene har vist at han rett og slett mangler den egenskapen som er helt grunnleggende for en politiker, nemlig det tyskerne kaller «Fingerspitzgefühl».  En evne til å forstå hvordan hvilke saker som kan utvikle seg hvordan til hva. Stoltenberg mangler rett og slett politiske værhår. Leder av regjeringa i politiske saker er han heller ikke. Det var samferdselsministeren som trakk regjeringas blasfemiforslag, ikke regjeringssjefen. Og mens statsministeren onsdag stod i Stortinget og lovte saksbehandling av hijabsaka høyst sannsynlig til ut over valget i høst, dro justisministeren hjem fra ferie og trakk forslaget i dag. — Hva driver Jens Stoltenberg med?    
Totalt blottet for politiske vyer, er Stoltenberg også. Det følger med de som ikke skjønner seg på politikk. Mens andre kan si at «Politikk er å ville noe» (Olof Palme), har ikke Stoltenberg noen vyer ut over oljeboring i Lofoten. Som leder av verdens rikeste stat noensinne, har han knapt råd til noe som helst. Med han som statsminister i 1906 ville han helt sikkert vært en aktiv politiker mot bygging av Bergensbanen under argumentet «Altfor dyrt, altfor langt fram». 
Jens Stoltenberg er uten tvil den mest feilplasserte mann i Norge. Hans evner går åpenbart til å være en utmerka konsernsjef i Statoil, DnBNor eller Statkraft. Politikk er egentlig fremmed for han. Han skjønner ikke at politikk er noe annet enn nedskjæringer og sparing. Men han er det ukritiske politiske journalistkorpsets store helt. Akkurat slik de underkastet seg Gro H. Brundtland. 
Har ikke Stoltenberg noen medarbeidere som kan overbevise ham om behovet  å lære litt om politikk? Men det er bedre at han gir seg med forsøkene på å drive politikk.

1 kommentar:

  1. Jeg tror problemet hans er at han delegerer oppgavene til ministerene sine uten å involvere seg før det er for seint. Og når ministerene roter det til kommer han inn på bakrommet og instruerer dem om å trekke sine håpløse forslag. Ved å uttale seg minst mulig om sakene blir han ikke så lett forbundet med dem. Dermed kan han distansere seg fra sakene og heller bytte ut ministerene før valget slik at han har "ryddet opp". Folk flest vil da kanskje tenke at han har gjort en god jobb og han kan dermed stille strekt til valg til høsten. Det er nok ihvertfall stor sansynlighet for at Storberget blir borte i løpet av året.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.