fredag 6. februar 2009

Foss eller Solberg?

Forrige uke gikk Per Kristian Foss ut og skrinla fellesregjeringa mellom Høyre og Fremskrittspartiet. Dagen etter gikk Høyres leder ut mot Foss og opprettholdt alternativet. I dag ble det lekket ut at Foss, statsviteren som har vært finansminister, under et internt møte med nominasjonskomiteen i Oslo, hadde sagt seg villig til å være Høyres statsministerkandidat — om han ble spurt om det. Men Høyres leder, Erna Solberg, har ikke tenkt å trekke seg som statsministerkandidat. Og alle Høyres fylkesledere støtter opp om sin leder.
Artig dette, ikke sant? Neppe et uttrykk for Høyres styrke. Hvem lekka Foss sin uttalelse? Han sjøl? Hvorfor satser Erna på en Frp-Høyre-regjering? — Hadde en ung Erna Solberg i dag meldt seg inn i Høyre eller Fremskrittspartiet? Kan det være noen tvil om det når en ser på «forskjellene» på Ernas politikk og Frps på innvandring, kriminalitet osv?
Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, torpederer Foss, mens politikkprofessor og Arbeiderparti-politiker Aarebrot nytter høvet til å komme med en generell og riktig kritikk av Høyre som et papegøyeparti (I høykonjunktur: skattelette løser alt, i normale tider: skattelette løser alt, i dårlige tider: skattelette løser alt). Professor i statsvitenskap i Oslo, Hanne Marte Narud, ekspert på valg og medier, spør om hvorfor spørsmålet om Foss sitt kandidatur i det hele tatt har lekket ut. «Det er også litt underlig dersom Per-Kristian Foss ikke vil uttale seg om saken. Han kunne jo lett ha lagt saken død», sier Narud til Aftenposten.no.
For folk på venstresida må det jo være interessant å registrere at Stanghelle i det viste intervjuet ovafor, hevder at finanskrisa skulle være til fordel for Høyres markedsliberalistiske politikk, mens vår refleks jo er at finanskrisa viser kapitalismens svakheter og umulighet. Men altså snarere tvert imot, i følge en av landets viktigste politiske aktører, politisk redaktør H. Stanghelle. — Noe å tenke på?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.