tirsdag 3. februar 2009

I fengsel for religionskritikk - rødgrønn regjerings bane?

Senterpartiet er ikke bare et distriktsvennlig parti og et interesseparti for bøndene, men også sterkt kristelig og USA-underdanig. Dette partiet har valgt å prioritere straff for religionskritiske ytringer som den viktigste saka for dem i regjeringa nå, og har fått flertall for et lovforslag som hvertfall i teorien vil sende religionskritikere i fengsel. Og Jens Stoltenberg sa på tv i går at saka alt er opp og avgjort og at det var uaktuelt for noen av regjeringspartienes stortingsrepresentanter å stemme imot!
Professor i sammenliknende politikk i Bergen, Frank Aarebrot, sa nettopp på radioen at Stoltenberg med dette har innført en ny statsskikk: at regjeringa blir den lovgivende forsamling, en oppgave som jo etter Grunnloven (og maktfordelingsprinsippet) er tillagt Stortinget. Aarebrot kunne ikke huske at noe liknende er blitt gjort og uttalt tidligere.
Og Stoltenbergs gamle motstander Thorbjørn Jagland, nå stortingspresident, har kommet på banen og sagt at det er helt uhørt at Stoltenberg skal frata stortingsrepresentantene ytringsfrihet i en sak om ytringsfrihet. Helt korrekt og prinsipielt riktig av Jagland, som faktisk viser seg sitt verv som landets fremste tillitsvalgte verdig!
Jens Stoltenberg er en mann som er vant til å få sin politiske vilje gjennom. Hans suksessrike erfaring er saker som gjelder lojalitet for USA, nei til atomvåpenfri sone, uhemma oljeboring over alt, privatisering av statlige selskaper som Statoil og Telenor og voldsom nedskjæring av og privatisering av pensjonene. Men han har liten erfaring med å utfordre hele det intellektuelle og tenkende Norge, og alle mediene i tillegg, i sjølve fundamentet for deres virke. Disse skal han nå legge munnkurv på og true med fengsel, ja faktisk sette hele den offentlige norske debatten flere hundre år tilbake i tid. Hvis Stoltenberg mot formodning vinner denne saka, kan jeg ikke forstå at regjeringa overlever valget med forbudet mot religionskritikken. Denne saka har stoff i seg til å bli en av valgets viktigste. Ikke en gang Høyre og Kristelig Folkeparti støtter forbudet!
Det er helt utrolig at Stoltenberg kan tro på at han skal bli trodd på at dette er en utvidelse av ytringsfriheten ved å sidestille religionskritikk med forbudet med rasistiske ytringer.
Egentlig er økonomiske spørsmål mye viktigere enn retten til å kritisere religioner, og også viktigere enn retten til å fornærme og håne tilhengerne av totalitære ideologier som den kristne, jødiske eller muslimske troen. Men om dette skal være saka som hindrer gjenvalget av den rødgrønne regjeringa, så gjerne for meg. 
Fell gjerne regjeringa på denne saka alt i vår! Regjeringas avgang kan få en viktig økonomisk fordel for folk flest. Pensjonene til alle offentlige tilsatte, 3/4 million nordmenn, står foran kraftige nedskjæringer hvis Stoltenberg får det som han vil. LO, kontrollert som det er av DnA, går bare med på nedskjæringer av pensjonene hvis det er Ap som skjærer dem ned. Med Høyre & co ved roret blir LO derimot en kraftig alliert i kampen mot de offentlige pensjonsnedskjæringene. Og det er vel verdt en «borgerlig» regjering?

1 kommentar:

  1. Enig i det du skriver, vi må ha ytringsfrihet, hvis ikke ender vi opp som Saudi Arabia!

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.