torsdag 12. februar 2009

Tysklands seier — som ikke ble vist

Mens mange i Norge i går var opptatt av landskampen i fotball for menn mot Tyskland, så jeg en tysk film om Nazi-Tysklands okkupasjon av Norge i 1940 på Cinemateket i Oslo, «Kampf um Norwegen». Filmen ble aldri vist i Tyskland, og ble funnet ved en tilfeldighet for noen få år sia. 
Det er uklart om begrunnelsen for at den ikke ble vist, er kjent. En instruktiv film med mye kartbruk og påvising av fronter og kamper. Kanskje var den for langtekkelig, og kanskje var den rett og slett for lite heroiserende? Eller den ble ferdig så seint at den var uaktuell å vise slik krigen utvikla seg? Og jeg tenker: Sett med dagens erfaring, ville ikke mediefolka behandla en tilsvarende situasjon på en mye mer offensiv og manipulerende måte i samsvar med moderne reklamemanipulasjon?
Filmen viste Storbritannias halvhjerta okkupasjonsforsøk på Norge dagene før Hitlers angrep (selvfølgelig), og den skildra senkinga av Blücher og den ellers beskjedne motstanden som tyskerne ble møtt med, og tyske soldater som ble drept. Og alle råvarene fra Norge som tidligere gikk til Storbritannia og som etter okkupasjonen gikk til Hitler-Tyskland (en ikke-sak i Norge, for det setter jo regjeringas bekjemping av  motstand mot okkupasjonen på norsk jord i et litt vanskelig lys). Spent var jeg også på hvordan filmen ville vise kampen om Narvik. Den viste at tyskerne var på vikende front og gikk et tap i møte, men så kom den uforståelige tilbaketrekkinga av de engelske og franske styrkene som gjorde at Nazi-Tysklands tropper overlevde og dermed kunne okkupere hele Norge inkludert Nord-Norge. Uten Churchills feilgrep her, kunne Hitler fått både et nederlag og en front i Norge. 

2 kommentarer:

  1. Hva het filmen da? Kanskje jeg vil se den selv :D

    SvarSlett
  2. Kampf um Norwegen. Jeg retter opp teksten med den tittelen! Takk for innspillet. Du får se når den går neste gang.
    Takk for kommentaren!
    http://www.nfi.no/cinemateket/_kalender/vis.html?id=3645

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.