søndag 1. februar 2009

Eldar Hagen til minne

Skiløperen og sportshandleren Eldar Hagen døde 6. januar i år 90 år gammel, og ble bisatt 16. januar.
Eldar Hagen var en av mange i en søskenflokk fra Rendalen i Hedmark. Av seks brødre fikk 5 av dem delta i Holmenkollrennene! Broren Oddbjørn ble den beste av dem, med OL-gull i kombinert i Garmisch-Partenkirchen i 1936. Han visste at langrennsløypa var ganske flat, derfor staka han som trening fram og tilbake på Østensjøvannet i timesvis og dagesvis. Noe som ga resultat.
Men altså Eldar Hagen. Jeg husker han selvfølgelig best som sportshandleren av særlig langrennsski i butikken sin Hausmanns gate 28 i Oslo. Butikken var for meg som en leketøysbutikk med alltid det aller siste og aller beste av langrennsski, smøring og annet utstyr. Best var det å få æren av å bli ekspedert av Eldar sjøl. Da følte du deg nærmest som en konge og alltid overbevist etter kjøpet om at det var litt av et godt kjøp. Eldar viste på en sjelden måte respekt og forståelse for kundene, hvertfall følte jeg og mange det sånn.
Nåværende skipresident Sverre Seeberg var en av dem som sa noen minneord om han, og Seeberg har også jobbet i butikkens hans i «gamle dager». 
En gang i tenåra husker jeg at jeg hadde gleden av å knive med Eldar i bakkene opp mot Appelsinhaugen for å komme først til Kikut. Men kanskje det som har satt sterkest spor i meg var en gang i butikken hans. Da hadde de nye flotte Landsem-skia kommet, de som landslaget da brukte. Han tok fram et par ski og kyssa dem, og sa at skia nå var blitt som et møbel som helst burde stå i stua! Det kommer jeg aldri til å glemme, og det minner meg samtidig på kvinnenes enerådende makt over hvordan leiligheter skal innredes. 
Med Eldar Hagens bortgang tynnes det i rekkene av dem som var mine idealer i oppveksten. 
Her er noen andre minneord om Eldar Hagen.


1 kommentar:

  1. Heh. Herr Hagen forlovet seg med min farmor noen måneder før de døde. Trisk at han gikk bort.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.