
torsdag 30. april 2009
Såvidt, om i det hele tatt, bedre enn Danmark — i ishockey!

onsdag 29. april 2009
«Tradisjonell finansteori»?
Leder av finansredaksjonen i Dagens Næringsliv, Terje Erikstad, hadde 28.04.09 en slags forklaring på finanskrisa, «Det farligste tallet i finans». I ingressen er artikkelen utstyrt med setninga «Samtidig kollapset også tradisjonell finansteori».
Hva som er finansteori i streng forstand er vanskelig å si. Finansteori er ingen fast størrelse, det er noe som er gjenstand for politiske vedtak og skifter med politiske stemningsbølger. Finansteori er i praksis finanspolitikk. I 2003 uttalte nobelprisvinner i økonomi 1995, professor Robert Lucas, Chicago, at en krise som den i 1930 nå var utenkelig, fordi vi nå hadde instrumentene til å unngå den! (Det «sentrale problemet for å unngå depresjon er blitt løst, for alle praktiske formål».)
Erikstad nevner ikke noe om den politiske prosessen som førte til oppheving av alle risikohindringer i finansverden. Dette har ikke noe med «teori» å gjøre, men med politisk etablert kunnskap blant annet på grunnlag av krisa i 1930. Som at bankene skal ha en viss egenkapital, og at sparebanker og livsforsikringsselskaper er pålagt å ikke ta så stor risiko som andre kan. Lover og bestemmelser, ikke teori, som hindret de rikeste å tjene enda mer, og derfor ble utsatt for en politisk kampanje som gjorde «alt» lovlig. En kampanje som begynte med Reagan og Thatcher, og fortsatte under Clinton og etter hvert også overført til Europa og Norge. Som kommunalminister ga Erna Solberg Terra-kommunene lov til å ta opp de usikre låna, på tvers av kommuneloven. Risikoen for de rikeste er jo likevel liten; det er alltid fattigfolk som betaler gildet.
At det ikke fantes tegn i tida og advarsler, er også en tvilsom påstand fra Erikstad, i USA som i Europa og i Norge. Men advarslene blei oversett, kanskje latterliggjort. Ingjald Ørbeck Sørheim sa at Røkkes lån for å overta kontantbeholdninga i Aker var ulovlig, og ble støtt ut av det gode selskap og av styret i DnB. Mens DnB-sjef Svein Aaser sa ja, og nå er blitt regjeringa Stoltenbergs sjef for nasjonalgalleriet og for Ski-VM i Oslo 2011. Skal Aasers finanshelter inn i galleriet? Vil han midt under 5-mila endre rennreglementet for at en nordmann skal vinne? Det er vel god «finansteori»?
Objektene det ble gitt lån til, var skrudd i været etter «tenk på et tall»-metoden, slik verdien på boliger i Norge takseres. Og de inntektsløse blei pressa på lån alle måtte skjønne de ikke kunne betale, bortsett kanskje fra finansteoretikerne. Et slikt pyramidespill må ta slutt en gang. Det tror nok alle, men vi alle preges også av «jeg har ikke råd til vente med å ta min del av fortjenesten». Men som alltid, de som kommer sist inn, taper mest.
Finanskrisa er ikke er resultat av at «tradisjonell finansteori» kollapset, men et resultat av politisk press fra de rikeste som står igjen som de økonomiske vinnerne av finanskrisa. Forløpig står de også igjen som de politiske vinnere, i USA som i Norge. Helt suverene, uten en eneste ripe i lakken foreløpig — uforståelig nok.
fredag 24. april 2009
USA: All inntektsøkning etter 1973 til den rikeste 0,01 prosenten!


torsdag 23. april 2009
Hamsun-syndromet
onsdag 22. april 2009
Den rasistiske atommakta Israel — Vesten distanserer seg fra palestinerne
Representantene for mange europeiske land reiste seg og gikk når Irans president på FNs rasismekonferanse sa noen helt presise og korrekte ord om statens Israels prinsipielle fundament, politikk og langsiktige mål. FNs generalsekretær beklaget etter presidentens tale at slike ord hadde kommet fra en FN-talerstol. Enda Irans leder ikke sa så mye annet enn det FNs hovedforsamling vedtok i 1975, nemlig at sionisme er en form for rasisme og rasediskriminering (seinere oppheva under press fra USA).
Hvordan må ikke dette opptrinnet virke på palestinerne? De ser hva Israel har fått gjøre overfor dem i 60 år, og trakasseringa og drepinga av dem blir bare verre og verre for hvert år. Men disse helt presise karakteristikkene reagerer altså verdens «ansvarlige» ledere på, mens Israel får fortsette sine mishandlinger uten at USA med flere stenger penge- og våpentilførselen. Virkningen kan bare være denne på palestinerne: At fra Vesten og stormaktene er det intet å hente, bare Iran kan hjelpe oss.
Det er selvfølgelig sterkt beklagelig at det foreløpig bare er en så ekstrem mann som Irans president som sier så nødvendig riktige ord på en FN-konferanse. Eller blir sitert på det fordi han av Vesten og Vestens journalister er utpekt som en av verdens «uhyrer». Og det er jo ille at han benekter utryddelsen av 6 millioner jøder under siste verdenskrig. Men at han har feil i spørsmålet om jødeutryddelsene, sjøl om det er alvorlig, kan jo ikke bety det samme som han at han tar feil i alt annet han sier.
Vår utenriksminister Støre må få et pluss fordi han i motsetning til andre ikke reiste seg og gikk. Det gjør ham mer tilgjengelig for dialog med palestinerne. Men ellers viste han jo i talen sin at han har et like forkvaklet syn på Israels ondskap og eksistens som verdens øvrige lederskap.
Så kan en jo fundere på hvorfor det er så alvorlig at Nord-Korea og Iran (sannsynligvis) prøver å skaffe seg atomvåpen, når Israel får skaffe seg atomvåpen. Israels atomvåpen til og med med Norges hjelp. Det er kan hende av den samme årsak som for noen gjør Berlin-muren til skammens mur, mens muren i Jerusalem i de samme kritikeres munn ikke kritiseres?
mandag 20. april 2009
Strømløst i Oslo-tunnelen igjen og togstans — til ære for Ap-landsmøtet?
søndag 19. april 2009
Endelig sier NHO det!

torsdag 16. april 2009
Gullaug mot slutten?

onsdag 15. april 2009
Pensjonsforhandlingene starter og en sentral pensjonsaktør blir pensjonist
tirsdag 14. april 2009
Røkke-salget, må ikke regjeringa godta det?
lørdag 11. april 2009
Dagsrevyen tok påskefjellet fra Røde Kors!
Konserndirektør Stoltenberg — nok en gang
Jens Stoltenberg er uten tvil den mest feilplasserte mann i Norge. Hans evner går åpenbart til å være en utmerka konsernsjef i Statoil, DnBNor eller Statkraft. (Uthevinga er gjort i dag). Politikk er egentlig fremmed for han. Han skjønner ikke at politikk er noe annet enn nedskjæringer og sparing.
Har ikke Stoltenberg noen medarbeidere som kan overbevise ham om behovet å lære litt om politikk? Men det er bedre at han gir seg med forsøkene på å drive politikk.»
torsdag 9. april 2009
9. april og Natos nye krigshissende Rambo
I dag er det 9. april, den dagen i 1940 da Hitlers regime angrep Norge, mens Storbritannia avbrøt sitt angrep dagen før. Den norske regjeringa hadde ingen god hånd om sin mobiliseringsmotstand, men de handlet riktig ut fra et nasjonalt sinnelag for å forsvare sitt land, og ga ikke opp de første dagene. De militære lederne derimot beundret sine tyske kolleger i naziregimet, og ville derfor heller slåss mot det kommunistiske Sovjet. Flere av de militære lederne kapitulerte overfor sine beundrete nazioffiserer og overga Kristiansand, Bergen og Narvik til Hitlers menn. Utvalgte politikere fikk oppgaver som historikere til i etterkrigstida å gi regjeringa Nygaardsvold skylda for den uteblitte motstanden som de militære lederne burde ha ytt mot Hitlers angripere.
9. april er mitt utgangspunkt til å stille spørsmålstegn ved vår statsministers Jens Stoltenbergs hyllest til den danske statsminister Anders Fogh Rasmussens utnevning til ny generalsekretær i Nato. Trekk fra at en nordisk statsminister må være diplomatisk over for en annen nordisk statsminister. Men Anders Fogh Rasmussen er jo som en Frp-er å regne, nå som det danske Venstre er blitt et vennskapsparti med Fremskrittspartiet i Norge. Hvorfor hyller Stoltenberg en Frp-er som Nato-sjef?
Verre enn at Rasmussen er en Frp-er. Han oppfører seg jo også som en. En reinspikka krigshisser. Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, har i en kommentar 26.03.2009, hevdet at Rasmussen er en bløffmaker som er lite troverdig, og en rein Bush-puddel — uten hermeteikn! Rasmussen var en av Bush mest lojale spyttslikkere ikke bare i Europa, men i hele verden. Hvorfor velger Obama ham som ny generalsekretær, og hvorfor hyller Stoltenberg er så ekstrem krigshisser og løgner som ny Nato-leder? Det kan kanskje Lysbakken og Holmås svare på?
En russer i landsflyktighet skrev en gang at imperialismen er kapitalismens høyeste stadium, og at imperialisme betyr krig. De omfattende ødeleggelsene som første og andre verdenskrig førte til, var nødvendig for å få i gang igjen den kapitalistiske økonomien. Nå er det igjen økonomisk krise. Det kastes inn milliarder på milliarder av dollar av papirpenger for å løse krisa, men papirpengenes verdi tar vel slutt før krisa er over? Nå er ødeleggelsene som kreves for å få igang økonomien igjen svært omfattende og destruktive — over hele verden! (Intet nevnt om de menneskeliv som må ofres i disse ødeleggelsene). Det er kanskje svaret på hvorfor den slue krigshissende Bush-spyttslikkeren Rasmussen har fått jobb som leder av «freds»-organisasjonen Nato?
Obama har brutt med Bushs politikk og Bushs menn, bortsett fra forsvarsministeren. At Obama, lederen av verdens eneste supermakt, en makt som har alt å tape, har beholdt Frp-eren Rasmussen, er derfor ikke tilfeldig?
9. april er dagen å tenke på hvorfor en krigshisser og svart/hvitt-tenker er blitt valgt til leder i Nato.
fredag 3. april 2009
Ta tilbake påskefjellet!
torsdag 2. april 2009
Problemet med religionene er at de reiser politiske krav
I muslimske kretser over hele verden utvikles det nå en ideologi der det kreves «respekt» for religionen, og det føres kamp mot det som kalles «sekularisme». Den norske legestudenten Mohammad Usman Rana er av Aftenposten prisbelønt for en kronikk for å argumentere for denne politikken. Kronikken hadde overskriften «Den sekulære ekstremismen». Særlig eldre norske kristne føler fortsatt avsky for «fritenking». Åse Brandvolds artikkel om religionen passer inn i denne religiøse verdensomspennende ideologiske motoffensiven.
Det er den økonomiske kampen om utvikling av økonomien og fordelinga som styrer de politiske kampene, men subjektive forhold som de religiøse svermeriene kan noen ganger bli viktigere. I dag begrunnes imperialistiske angrepskriger med «kamp mot islam» og som et kristent korstog mot islam. Men alliansene kan like godt endres, slik at de ekstreme kristne i USA slår seg sammen med de mest ekstreme jødene og muslimene i verden mot «sekularistene» for å gjeninnføre sine gamle religiøst begrunna politiske krav. Det er på ingen måte usannsynlig, for de er jo alle økonomisk sterkt rike grupper og som stort sett er politisk enige.
Det er all grunn til å frykte og motarbeide religionen. Ikke deres tro, men deres politiske krav. Det er faktisk nødvendig.
onsdag 1. april 2009
Saklig nei til krav uten å fordømme, er det mulig?
Taraku mener at begge gruppene tjener på en slik framstilling av egne og motstandernes standpunkter. I stedet oppfordrer han «de moderate og liberalt innstilte som må ta jobben med å være motvekt når ytterliggående på begge sider søker å fastslå situasjonen og sette premissene for den offentlige samtalen.»
Og han hevder at det ikke er noen utbredt norsk rasisme, og at de «fleste norske muslimer er positivt innstilt til integrering og liberale verdier». Taraku viser til oppfrodringen fra sosialantropolog Anne Ellingsen: «den tause majoritet blant våre muslimer til å gå sammen med andre nordmenn til forsvar for felles menneskelige verdier.
Taraku viser til behovet for å dyrke tradisjoner og holde på sosiale grenser kan føre til opprettholding av kulturelle blokker og sementere skiller, mens den liberale utfordring blir å se bredden i innvandrernes synspunkter og la dem framstå som individuelle borgere i det norske samfunnet.
Alle bør «holde øynene åpne og være forberedt på kamp hvis det tas til orde for prosjekter som går på bekostning av retten til individuell frihet og utfoldelse», avslutter Taraku.
Dette er da ikke rasisme, fordømming og intoleranse?