onsdag 7. januar 2009

Ære være

Ære være alle dere i Norge som har stilt opp for palestinerne på gata i Oslo, på Hønefoss, i Tromsø, Lillehammer og andre steder jeg ikke har nevnt. Det er lett å føle at slike markeringer er lite, men disse markeringene er en del av kampen, og noe som dem som trenger vår støtte får vite om. Demonstrasjonene mot Vietnamkrigen gjorde det umulig for USA å bruke alle sine ressurser mot de fattige, men sterke vietnameserne. 
Ære være også til opplandspolitiker i Kristelig Folkeparti, Jorunn Haanes Ruset, som har meldt seg ut av partiet på grunn av partiledelsens manglende kritikk av Israels folkerettsstridige angrep på befolkninga i Gaza. Hvorfor har ikke flere lokalpolitikere, særlig i Arbeiderpartiet, fulgt hennes linje? Ros også til en av Opplands unge stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet, Espen Johnsen,  som vil trekke tilbake fredsprisen til Israels nåværende president Peres.

Sjeldent gledelig er det å høre at det finnes jøder med selvrespekt som tør vurdere Israels politikk på selvstendig grunnlag, og ikke bare automatisk sier ja til alt Israel gjør. Men det finnes vel ingen jøder i Norge som kritiserer noe som helst ved Israels politikk? For dem som er fornuftige og redder det som måte være igjen av redelighet og ære blant jøder etter at sionismen fikk flertall blant verdens jøder, er ikke bare de framtredende australske jødene, men også jøder i Israel.
Ære være til fotograf Sol Nodeland i Kristiansand som har forsøkt å gjøre noe. Svært viktig er også tidligere biskop Gunnar Stålsetts påpeking av at Israels aksjoner strider mot alle siviliserte former for krigføring, og han har kalt dette forbrytelser mot menneskeheten og samtidig har sagt at støtteaksjonen for Israel der Siv Jensen skal tale, for å være i strid med kristelig sinnelag. Ære være! Ære være også til leder i NUPI, Jan Egeland, som (bare) på tekst-tv til NRK side 136 i dag sier at Israel brøt folkeretten da landet gikk til angrep på FN-skoler i Gaza. Israel kan bli stilt for retten for dette, sier Egeland.
En viss ros må jeg også noe motvillig gi til Dagfinn Høybråten som ikke vil tale på pro-Israel-demonstrasjonen i Oslo. Og til Kjell Magne Bondevik, som jeg tidligere her på bloggen har kritisert, for at han sier at konflikten ikke har en militær en løsning, og han krever at Israel trekker seg ut fra Gaza. (Dette kan jeg ikke finne på nrk.no, men ligger bare inne på tekst-tv.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.