søndag 4. januar 2009

Hoppsporten sammenliknet med spydkasting

En interessant side ved sporten, og særlig avisenes sportssider, er at det ikke er åpnet for debattinnlegg om ulike sider ved sport.  Det er forbeholdt journalistene om de vil ta opp slike stridigheter eller ei, og i praksis kun dem. Å skrive innlegg om sport på de vanlige debattsidene i avisene, er ikke så lett. Det må i så fall forskyve innlegg om andre samfunnsspørsmål. Det skal for øvrig være interessant å se om Rune Slagstad i boka «(Sporten)» tar opp dette.
Men har ikke Aftenposten ei side i uka der de slipper til innlegg fra andre? Jo, men jeg synes ikke den er særlig seriøs fordi opplegget er slik at den ellers ofte fornuftige journalisten Arne Hole kommenterer alle innlegg på en måte som ikke kan oppfattes som annet enn harslerende mot innsenderne.

Men altså dette med hopp. NRKs kommentator Jan-Erik Aalbu sa nylig at den nye v-stilen hadde ført til færre fall og skader enn tidligere. Kan hende det. Men altså til spyd. Er det grunn til å tro at dagens spydkastere er mye dårligere enn dem som var verdens beste på midten av 1950-tallet? For dagens spydkastere kaster jo faktisk ikke lengre. Fri-idrettens ledere har sørget for å endre spydet slik at det stadig blir vanskeligere å kaste like langt som før. Alt dette er gjort for å sørge for at spydet ikke kastes over 100 meter og opp på tribunen på andre sida. Slik er spydkastkonkurransene beholdt inne på stadion. Mens det altså hele tida gjøres noe for at spydet ikke skal kunne kastes over 100 meter, følger hoppsporten den fullstendig motsatte strategi. I hopp gjøres alt for at hopperne skal hoppe stadig lengre: V-stilen gjør at de kan flyte på luftmostanden nedover.  Skia konstrueres breie nesten som vinger. Det lages skidresser som samler opp luft så de kan flyte enda mer. Samt at hopperne blir yngre og yngre og viktigst, lettere og lettere. Helt etter idealet for skihopperne: fuglene. Følgen er at hoppbakkene stadig må utvides. Det er jo hyggelig for entreprenører, og heldigvis er lite brukte idrettsanlegg som kjempestore hoppbakker noe det viktigste norske kommuner mener de kan bruke skattepenger på. (Også av de kommunene som er styrt av partier som vil ha minst mulig skatteinntekter.) — Men mitt spørsmål er altså: Hadde det gjort noe om hoppsporten hadde fulgt det samme opplegget som spyd-arrangørene, nemlig å gjøre det stadig vanskelige å oppnå dagens beste resultater? 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.