mandag 5. januar 2009

Bombene fra Hamas — bare et påskudd. «Krigen bestilt av Israel».

Det er mulig at jeg har vært litt for naiv når jeg i går diskuterte strategien til Hamas. Jeg viste der til de harmløse bombene til Hamas som et påskudd for Israel til å angripe Gaza.  I dag formiddag var NRKs Midt-Østen-ekspert Odd Karsten Tveit på en av de tidlige Dagsrevyen-sendingene og hevdet på en overbevisende måte at Hamas sine bomber ikke var grunnen til invasjonen/krigen mot Hamas. Dette var en bevisst plan, hevdet Tveit, og han viste til en tilsvarende plan foran Israels angrep på Libanon i 2006. Dessverre ligger ikke hans uttalelse(r) ute på nrk.no, enda det har vært opplegg for nettspørsmål til han på nrks nettside i dag. Tveits påstander blir understøttet av Peter M. Johansen som i Klassekampen i dag skriver at «Bakkeinvasjonen var godt forberedt. Derfor brøyt Israel, ikke Hamas, våpenhvilen.» Som overskrift til sin artikkel har han valgt «En bestilt krig».  Johansens artikkel blir kanskje lagt ut på nettet om et par dager. Uansett, Johansen peker på at det var Israel som brøt fredsavtalen, og at Hamas begynte med sine bomber etter at fredsavtalen ble brutt, dvs etter at Israel stanset strømforsyningene.

Professor i historie, Hilde Henriksen Waage peker ellers på at hun tror at krigen snart vil ta slutt. For øvrig peker hun på det beklagelige faktum at palestinerne ikke har noen støttespillere blant statene. Både Egypt, Jordan, Libanon og Syria, foruten de enda mer amerikansk orienterte statene som Saudi-Arabia, er fornøyd med undertrykkelsen av palestinerne. 
Se ellers nærmere om protestene fra Israel-venner mot at Gilbert og Fosse får rapportere fra Gaza. Jeg stiller meg litt undrende til hvordan Norsk Journalistlag formulerer sin kritikk av at de to legene er de eneste som får rapportere. Det smaker litt for mye av typisk maktunderdanig journalistsmisking av at «de», de selvoppnevnte «kritiske», ikke får slippe inn i Gaza. — Hvorfor er Arne Tvegård og Sidsel Wold reportere for det statsfinansierte NRK? Kan de ikke heller ta imot de tilbudene de åpenbart vil få om jobb i den israelske ambassaden eller i det mosaiske trossamfunn?

Det er en aktiv nettdebatt i de fleste nettavisene, blant annet NRK, Dagsavisen, Vårt Land med mange flere.

Journalist i Dagsavisen, Kaia Storvik, stiller ellers i sin kommentar i dag spørsmål om tostatsløsninga. Utmerka!
Fra kristenhold har både biskop Olav Skjevesland og redaktør i Vårt Land, Helge Simonnes, stilt seg kritisk til den siste utviklinga. På fjorårets nest siste dag gikk lederen i det norske mosaiske samfunnet, Anne Sender, ut og kritiserte dem som konsekvent forsvarer alt som Israel foretar seg. Men i NRK fjernsyn i går (04.01.09) gikk den samme Sender aggressivt ut og forsvarte Israels siste militære invasjon uten noen som helst forbehold. Hvordan Senders to utsagn lar seg kombinere, er litt vanskelig å forstå. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.