lørdag 15. april 2017

Åssen vil Nord-Korea klare et angrep fra USA?


Vestlige statsledere, politikere og journalister jubler: Nå er det slutt med Donald Trumps erklærte politikk med  «krigene koster USA for mye i forhold til hva vi får igjen» og «vi bør samarbeide med Russland». 
Vi kan spekulere over grunnlaget for dette 180-graders politiske skiftet. Men nå blir de manglende politiske erfaringene og de personlige egenskapene ved Trump, som vestlig venstreside og journalistene tidligere har lagt hovedvekta på, svært viktig. Med Trump kan USA slå rundt seg som en lite konsekvensorientert villbass.

Som:  
hvis USA angriper Nord-Korea, hvordan vil det skje og vil det føre til et sammenbrudd og oppløsing av staten Nord-Korea? Vil Kina godta en ny kapitalistisk koreansk stat, ved at Sør-Korea sluker Nord-Korea og Kina utvikler et økonomisk/teknologisk samarbeid med det nye Korea?

Hva slags USA-angrep?
Det er lite trolig med et omfattende totalt angrep med fly og landinvasjon fra USA. Hvertfall i starten. Det er all grunn til å tru at USA vil bruke sin bombekapasitet og teknologiske overlegenhet til å sende kraftige bomber i retning av den sentrale nordkoreanske statsledelsen. Kanskje kombinert med spesielle kommandostyrker, som marinekorpset, for å drepe president Kim Jong-un og/eller andre sentrale personer i statsledelsen.
Vil dette lykkes? Høyst sannsynlig. USAs militære styrke har en erfaring, en sjøltillit og godt trent militær styrke med en topp teknologisk innsikt. Jeg, tross at jeg knapt har overflatisk kunnskap om militære styrkeforhold, gjetter på at USA vil lykkes med et sånn nøye planlagt målretta bombeangrep. Dessverre, vil jeg si, fordi jeg ønsker og håper på USAs militære nederlag. For å dempe USAs krigslyst og dermed gjøre verden mer fredelig.
Angrepet gjetter jeg på vil lykkes også om USA ikke kan basere seg på illojale agenter, og at ledelsen i Nord-Korea sannsynligvis vil skjule seg i godt nedgravde bomberom.

Nord-Korea: Masse våpen, mange soldater, …
Nord-Korea har en betydelig militær slagkraft målt etter fysisk militær kapasitet som antall soldater under våpen, sprengkraft i bomber og stridsvogner. De er rangert som verdens 25. sterkeste militærstat, mens Sør-Korea er på 11. plass. (Norge som nr 38 og Sverige som nr 29). 
Av 25 millioner innbyggere, har de 13 millioner soldater under våpen, og fire og en halv millioner i reservestyrken. Staten har 4 200 stridsvogner og 944 fly (wikipedia oppgir 1620 fly i 1992), i tall fra 2016. Flya er eldre sovjetiske modeller og kinesiske kopier av disse, iflg wikipedia. «Nord-Korea har også verdens kanskje nest største kontingent spesialstyrker med rundt 110 000 mann som er trent for sabotasje og å slåss bak fiendens linjer. Marinen er utstyrt med et antall ubåter og små fartøyer, men mangel på større fartøyer begrenser deres slagkraft
GlobalSecurity.org hevder ifølge wikipedia at Nord-Koreas luftforsvar har «marginale evner til å forsvare nordkoreansk luftrom og en begrenset kapasitet til å føre luftkrig mot Sør-Korea». Dette veit sjølsagt USA om, og vil utnytte.  

Kart som viser rekkevidden av nordkoreanske raketter.
Illustrasjon fra The Heritage Foundation.
Det som truer USA og andre, er rakettene, to typer, en som kan nå California og en som kan nå andre deler av USA fra Texas opp til grensjesjøene mot Canada, men ikke noen del av det østlige USA. Rakettene heter KN-8 og Taepo Dong 2. Det er ikke opplyst noe om treffsikkerheten til disse rakettene.
Et slikt angrep vil ikke ha den samme militære slagkrafta som et målretta bombeangrep på Nord-Koreas politiske sentrum avfyrt fra kort hold, med eller uten kommandoangrep i tillegg.

…men uten taktisk smidighet?
Det som jeg foreløpig ikke har klart å finne ut av gjennom søk på nettet, er vurderinga av militær styrke ut over ut over den fysiske kapasiteten. Nettsida «US Pentagon's most recent report on the state of the North Korean military», finnes ikke lenger. Kan den nordkoreanske militærledelsen og lederne nedover kommandolinja i hærsystemet overfor soldatene klare å samarbeide smidig og taktisk ut fra situasjonen de er i, eller handler de bare som ureflekterte roboter? 
Nord-Korea har hjulpet Hizbollah i Libanon i 2004 og den syriske armeen i den aktuelle krigen i Syria, og har hatt mange militære fra hele verden på opplæring, iflg den engelske versjonen av wikipedia om den nordkoreanske hæren. Men er det nok?
Skjermdump fra Business Insider UK
Uten at jeg har noen kunnskap om dette, tillater jeg meg likevel å tro, og frykte, at den sjølstendige taktiske militære vurderinga ikke er noe særlig utvikla. Dette vil jeg gjette på gjelder i et overraskelsesangrep av den typen som det er tenkelig at USA kan gjennomføre. Men en amerikansk militær landinvasjon, sjøl etter vellykka målretta bombing først, gjetter jeg på kan bli langvarig. Og at nordkoreanske styrker som ikke er nedkjempa, ikke vil gi seg sjøl om andre er slått ut.

Et ragnarokk av en krig, 
frykter Torbjørn Færøvik i NRK Urix
Direktør ved Nordisk Institutt for Asia-studier ved Københavns Universitet, Geir Helgesen, sa til NRK Urix i går

– Dersom det skulle bryte ut en militær konflikt, vil det kunne få katastrofale konsekvenser. Nord-Korea kan handle veldig rask og ødelegge fryktelig mye. De kan også drepe forferdelig mange mennesker. 
Helgesen minner om at Seoul ligger innenfor en avstand som konvensjonelle kanoner kan rekke.
- Man sier at Nord-Korea har mellom 12 000 og 13 000 kanonbatterier som alle peker mot Sør-Kores hovedstad. Nord-Korea vil kanskje være utslettet, men de vil ta veldig mange med seg i det blodbadet. Det er en uhyggelig situasjon.


Greit for Kina med et felles kapitalistisk Korea som nabo?
Det hevdes at Kina vil sikre Nord-Korea mot utsletting, slik de gjorde i 1953. Men hvorfor skulle Kina det nå? Ideen om det internasjonale kommunistiske samholdet døde lenge før kommunismens sammenbrudd i Kina.
Vil ikke Kina gjerne bytte ut Nord-Korea med et kapitalistisk Korea, vel og merke et kapitalistisk Korea som ikke er alliert med USA? Det vil bli et tap for USA, som vil miste et viktig militært feste i Asia. Men et slikt Korea, en liten nabo til et stort land, vil jo alltid ha problemer med sjølstendigheten i forhold til sin store bevisste nabo.

Derimot, et stort og mektig kapitalistisk Korea, alliert med USA, Japan og Taiwan, det ønsker nok ikke Kina. Det tilsier i så fall at Kina vil forsvare eller i praksis overta Nord-Korea via koreanske støttespillere?

PS: Det kan gå mot vanskeligere tider for Yngve Andersen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.