onsdag 2. mars 2011

Opprøra i araberlanda: Med Libya er vestmaktene tilbake i kjent politisk terreng

De regimeveltende opprøra i Tunisia og Egypt, og uroen i Jemen, Jordan, Algerie og Saudi-Arabia har kommet brått og ubehagelig på vestmaktene. Deres utsendte diplomater og mange etterretningsagenter har ikke varsla dette, ei heller de mange «kritiske» journalistene. Det er vestens støttespillere inkludert Russland som faller, og som skaper usikkerhet for deres fortsatte innflytelse. Vesten har aksepert at menneskerettighetene ikke har blitt respektert hos sine allierte falte regimer. Dette peker også Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet, på i NRK Dagsnytt i dag tidlig. Ekstra interessant er det at det er Thorbjørn Jagland som sier dette; en av den vestlige, amerikanske og europeiske maktpolitikkens beste støttespillere som leder av Stortingets Nobelkomite.

Med utviklinga i Libya er vestmaktene tilbake i kjent politisk terreng. Libyas diktator Muammar Gaddafi sprer om seg med ord og fraser som kan oppfattes som om han er en sosialist, og motstander av vestlig oljeimperialisme. Og han får dessverre støtte av både den folkevalgte presidenten i Venezuela, Hugo Chaves, og den ikke akkurat folkevalgte Fidel Castro på Cuba. Da trues det med flyforbud over Libya, det vil si at bare USA får fly over Libya? USA sender sine krigsskip til kysten utafor Libya. EU-land som Sverige forbereder seg til militær invasjon (Aftonbladet i går). Glemt er at disse landa de siste ti åra har invitert Libya inn i det gode selskap som gode allierte til blant andre Italia og Frankrike, og med besøk av Tony Blair. Gaddafi har også lært seg det nye vestlige mantra som kan begrunne alle overgrep: Det er al-Qaedas terror som står bak motstanden mot meg! For en gangs skyld lar ikke verdens mektige stater seg styre av dette mantraet.

Rapporter tyder på at Gaddafi er truandes til å bruke alle sine militære ressurser på å beholde makta og nedkjempe sine landsmenn som er imot han. Det kan bli en langvarig borgerkrig. Han skal også ha brukt flyangrep mot egen sivilbefolkning. Men store deler av hans hær har gått over til opprørerne mot han. Gaddafis regime går åpenbart mot en slutt, men det kan bli en enda mer blodig kamp enn det hittil har vært. Se også reportasjene i Dagens Næringsliv i dag (ikke på nett?).

Invasjonsstyrkene er selvfølgelig ikke velkomne av den libyske alliansen som vil kvitte seg med regimet til Gadaffi. Men her står store økonomiske interesser på spill. Libya står for 2,2 % av verdens oljeproduksjon. Viktigere er det at det for USA og dets allierte i Europa nå er på tide å signalisere klart til opposisjonelle grupper i land som Algerie, Jemen, Jordan, Saudi-Arabia og Syria: Gjerne demokrati og bedre sosial fordeling, men vi skal ikke ha noen redusert innflytelse! Israels rett til fortsatt ekspensjon og fortrenging av palestinerne, gjelder fortsatt, og er viktigst for oss! — Hvis ikke kommer fredsprisvinner Obama og tar dere! Igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.