fredag 9. oktober 2009

Nobels fredspris til Obama: Latterlig, meningsløst og useriøst!

Tildelinga av fredsprisen til den sittende amerikanske presidenten er latterlig, meningsløs, uforståelig og rett og slett useriøs. Presidenten har altså innehatt vervet under ett år. Hva får han den for? Valgkampanjen sin på Facebook? For inndragninga av våpen i USA? For opprustinga i Afghanistan? For underkastelsen av Israel, etter på toppen av det hele gitt den arabiske befolkninga inntrykk av å ville gjøre noe for ett av verdens mest undertrykte og fordrevne folk, palestinerne?

Det er utrolig at komiteen ikke møter en samla storm av protester for denne meningsløse tildelinga. I høyden ikke annet enn typisk Jagland-smisk. Tildelinga går inn i rekka av pro-vestlige og pro-imperialistiske tildelinger der Mahatma Gandhi ikke står på lista over prisvinnere. Prisen til Carl von Ossietzky, som Hitler tok livet av, står som en enslig høydare. Kanskje han skulle ønske at han ikke kom på denne blodige fredsprislista?

Gjennomføringskraft og realpolitikk? Begrunnelsen for prisen iflg Jagland skal være støtte til det som Obama har sagt at han vil gjennomføre, altså for å gi ham gjennomføringskraft. Det spørs om ikke Nobel-komitteen her har gitt seg en vel stor innflytelse. Tror de Israel-lobbyen i USA lar seg overbevise, eller Israels statsminister Netanyaho? Realpolitisk er det ikke Nobelkomiteen som styrer verden, eller bidrar til å endre den. Naiv visste vi at Jagland var, nå drar han hele Nobelkomiteen med seg. — Ser vi her et eksempel på norsk stormannsgalskap og et urealistisk selvbilde, en moderne Peer Gynt?

Andre meninger:
Fornuftig fra Hege Ulstein i Dagsavisen
Ukritisk i Aftenposten
Halvor Elvik i Dagbladet har en diffus kommentar
Klassekampens Henriksen og Horn
Torstein Dahle, leder i Rødt
Michael Moore, filmskaper

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. God kommentar av Hege Ullstein i Dagsavisen: http://www.dagsavisen.no/meninger/article445010.ece

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.