søndag 25. oktober 2009

Hysteriske anti-hysterikere

Det dør nesten ett menneske hver dag i biltrafikken. Derfor er det lett å si at sjukdommer som kanskje ikke får fullt så omfattende konsekvenser, ikke er noe å bry seg om. Helsemyndighetene, med den uhyre raske skiløper, helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (Birken på under 3 timer), har i mange måneder sagt følgende: 1) mange vil bli smitta, 2) for de aller fleste vil sjukdommen arte seg som en mild vinterinfluensa, men 3) noen godt friske og spreke, som ingen kan si på forhånd hvem er, vil dø.

Ja vel. Mange dør av mange grunner. Uforsiktighet, sløvhet, mangel på mosjon, røyking, drekking. «Dette må vi tåle», mener mange. Fornuftig nok. Men det må da være viktig å sørge for å redde dem som reddes kan, at lidelsene i live blir redusert og at færrest mulig dør?

Mange som meg, til og med fastlegen min hvis jeg forstod ham rett, og særlig «politisk oppegående folk», har avvist svineinfluensaepidemien som i hovedsak overdrevent hysteri. Som Trøndelags nyvalgte SV-representant, Snorre Valen, på twitter. (Jeg ble i sommer også mer sjuk av bronkitt enn nødvendig fordi alle skydde meg fordi helsepersonellet trodde jeg hadde svineinfluensa). Men først og fremst er det den litt merkelige legen og professoren Per Fugeli som avviser alvorligheten av svineinfluensaen. Han som ikke kan få gitt nok uttrykk for sin forakt mot Fremskrittspartiet, men som bruker alle Frps kronargumenter mot røykeforbud, helseråd mm, inkludert særlig kunnskapsrike råd: «Jeg er meg og gjør hva jeg vil, kom faen ikke her med gode råd, lover, skatter og fartsgrenser!».

Det er ikke gitt statlig pålegg om tvangsmedisinering. Så du må ikke la deg vaksinere hvis du ikke vil. Men hva om du blir sjuk og smitter andre som ikke tåler influensaen så godt, Fugeli & co? «De hadde dødd av noe annet likevel, seinere» — er det det dere mener?

Vaksinen er enkel å ta, og har ingen spesielle dokumenterte skadevirkninger. Hvis vi ikke tror på alle konspirasjonsteoriene samtidig, da.

Dette er hva Folkeinstituttet sier i VGs drakt.

Samme dag som Fugeli kom med en av sine bannbuller (kommer han med annet?) mot helsemyndighetene, kom den nye statsråden og helsemyndighetene med sine råd om vaksinering av alle, og gjentar at influensa for de fleste vil være mild, men noen friske som overhodet ikke er ventet å dø, vil dø. Og uten at noen på forhånd kan vite hvem det er som vil dø. Men utbredelsen økte sterkt mens Fugeli satt og skreiv. Nå står folk i kø, og nå slåss politikere om å få mest mulig av vaksinen til sin kommune raskest mulig. Sjelden har en selvutropt myndighetsfiende og sannsiger som Fugeli blitt mer offer for feil «timing» !

Fugeli er vel gammel nok til å gå av med AFP? Gjør det, på mandag!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.