Den Norske Turistforening er den eneste organisasjonen jeg har vært sammenhengende medlem av fra 1963, sannsynligvis faktisk fra 1962, og som jeg alt har betalt for resten av min levetid. Jeg støtter arbeidet deres og gleder meg over å bruke tilbudet til foreningen. Og er glad for at jeg har fått mulighet til å være turleder i dens regi noen ganger.
Nå har generalsekretæren konstatert at det med skredfaren er blitt viktig å ta hensyn til, rett og slett fordi det nå er flere som opptrer i fjellet i utforkjøringer der skred kan bli utløst. Det har hun åpenbart rett i. Derfor går DNT nå ut og foreslår en tiende fjellvettregel som omhandler skredfaren. Det er jeg helt uenig i. Faktisk er jeg denne gang helt enig med Røde Kors Hjelpekorps i denne saka.
Det har fungert veldig fint med de innarbeida ni fjellvettreglene, med et antall som er blitt et begrep. Det kan også, og bør, assosieres til det med kattas ni liv. Jan Bålsrud overlevde vel også for han hadde «ni liv», og derfor het boka og filmen om han Ni liv? Det er i denne sammenheng svært relevant! At fjellvettregelene skal ha like mange regler/anbefalinger/påbud som den kristne grunnloven, de ti bud, synes jeg er en dårlig ide. Ikke fordi jeg er ateist, men fordi vi i fjellsammenheng ikke trenger å plagiere en vestlig tros opplegg som for øvrig heller ikke er den eneste troen blant nordmenn lenger. Det finnes nok av muligheter til beholde antallet fjellvettregler, og samtidig få fram det med skredfaren.
Fjellvettregel nr 3 lyder nå: Vis respekt for været og værmeldingene. Jeg har alt overfor DNTs infosjef foreslått at denne gis tillegget Vurder skredfaren. Eller det kan stå: Undersøk skredfaren.
Dessuten, hvis en først er på endrings-«hakket», så er det to nye hjelpemidler som har kommet til. GPS tåler ofte dårlig vær, og har ingen andre problemer enn at batteriene kan gå tomme. Jeg foreslår at GPS ikke omtales direkte i regel-teksten. Derimot at mobiltelefonen, som byfolk i dag bruker til sms, snakke med og bruker gps-funksjonen til, faktisk ikke funker mange steder i fjellet. Fordi det ikke er dekning. Det er ikke noe alle tenker på alltid, særlig yngre, sånn at det bør nevnes. I kart- og kompass-punktet.
Da blir mitt forslag til reviderte fjellvettregler som sikrer også menneskene ni liv i fjellet, følgende, der mine endringsforslag er med kursiv:
Fjellvettregel nr. 1: Legg ikke ut på langtur uten trening.
Fjellvettregel nr. 2: Meld fra hvor du går.
Fjellvettregel nr. 3: Vis respekt for været og værmeldingene. Undersøk skredfaren.
Fjellvettregel nr. 4: Vær rustet mot uvær og kulde, selv på korte turer.
Fjellvettregel nr. 5: Lytt til erfarne fjellfolk.
Fjellvettregel nr. 6: Bruk kart og kompass. Stol ikke på mobiltelefonen, det er ikke mobildekning over alt.
Fjellvettregel nr. 7: Gå ikke aleine i fjellet.
Fjellvettregel nr. 8: Vend i tide, det er ingen skam å snu.
Fjellvettregel nr. 9: Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.