onsdag 13. april 2011

Lundteigen, usivilisert? Men regjeringa tør ikke være ærlige. Hvorfor ikke?

Senterpartiets nyvalgte nestleder, og statsråd, Ola Borten Moe, har i dag gått ut og sagt om sin partikollega og konkurrent til nestlederstillinga, Per Olaf Lundteigen, at Lundteigen «opptrer usivilisert og uten folkeskikk» (nrk-tekst-tv s 417). Dette fordi Lundteigen i går sa om statsministeren at han praktiserte dobbeltmoral og for at regjeringa bygger ned lokalsjukehus, og først og fremst Kongsberg sjukehus, som Lundteigen som Buskerud-representant er opptatt av.

Her ser vi for det første det klassiske problemet med at når aktive og driftige personer holdes utafor det gode selskap, så blir de kanskje uregjerlige. Som en ærlig og åpen EU-motstander, og økonomisk radikal politiker, er Per Olaf Lundteigen som politiker den absolutt verste stortingsrepresentanten som Jens Stoltenberg kan tenke seg.

Lundteigen brukte eksempelet med at når Kongsberg sjukehus ikke får heldøgns kirurgi, går det uunngåelig mot nedleggelse av Kongsberg sjukehus som et sjukehus. Vestre Viken har også kansellert en utvidelse der som ville sikra Kongsberg som sjukehus. Nå går det utvilsomt i retning av at Kongsberg sjukehus blir nedgradert til en slags sjukestue, og rekonvalesenthjem for pasienter behandla på Drammen sykehus og rikssjukehusa i Oslo.

Spørsmålet er selvfølgelig om det er så ille. Fra Kongsberg til Drammen kan en ambulansebil kjøre på under 30 minutter, med helikopter raskere. Videre til Rikshospitalet i Oslo er det heller ikke langt. Østlandsområdet er tettere knytta sammen enn Vestlandet og Nord-Norge, og har stabilere værforhold. Men Kongsberg er også et senter for en svært lang dal, Numedal. Fra slike steder nær Hardangervidda er det langt til Kongsberg, enda lenger til Drammen og Oslo.

Tilhengerne av nedlegging av lokalsjukehusa har to poenger: Alt kan ikke være som før. Og avansert teknisk sjukebehandling er spesialisert og dyrt, og det kan vi ikke ha over hele landet.

Jeg er faktisk litt enig med tidligere statsmininister Odvar Nordli, bosatt på Tangen i Hedmark, som sa at han heller vil overleve på Gjøvik (Oppland) enn død på Hamar (Hedmark). Jeg vil heller behandles i Oslo om jeg må kjøres i ambulanse til dit eller flys dit, enn på mitt nærmeste sjukehus. Det går utmerket at alle brannskadde, fra Lindesnes til Nordkapp, sendes til Bergen for spesialbehandling.

Men det er ikke dette regjeringa sier. Verken i regjeringserklæringa eller i politiske uttalelser. Den sier bare at Kongsberg skal opprettholdes, uten å si hva det innebærer. Regjeringa må helt åpenbart mene en sjukestue, i beste fall en avansert, men den sier det ikke. Det at det er så viktig for regjeringa å unnlate å definere hva et lokalsjukehus er, sier alt om deres slue opplegg. Statsråden og statsministeren satser på å roe ned velgere, og sine egne partifeller i Kongsberg, med at det hele skal gå over i stillhet.

Dette er selvfølgelig både en feig og en slu taktikk. Og det bringer politikken og politikere i vanry. Faktum er at regjeringa er for en politikk som de føler de ikke kan gå ut og argumentere for, nemlig Kongsberg sjukehus som en sjukestue. Inkludert de fleste andre lokalsjukehus. De satser egentlig på å lure folk. Det er all grunn for Lundteigen til å si det han sier, når regjeringa ikke tør stå oppreist for den politikken den går inn for. Kanskje kunne regjeringa ha vunnet oppslutning for sin linje også i Kongsberg om de hadde forsøkt seg, eller om noen år.

Men det er Lundteigen som sier det som sant er om planene for Kongsberg sjukehus. Et overveldende flertall av folk i Kongsberg-regionen vil helt sikkert opprettholde Kongsberg med et heldøgns kirurgisk akuttilbud. Lundteigen tar sin oppgave som folkevalgt på alvor, og representerer den politiske ærligheten regjeringa og Stoltenberg ikke tør stå fram med.

1 kommentar:

  1. At man overlever med brannskader til Haukeland har som regel med at man klarer å stablisere pasienten før man tar turen over fjellet.

    Ved akutte behov, hvilken lege, eller annen faglig instans vil si at 30 minutter ikke er så nøye?

    Dessuten, Lundteigen er en herlig representant. Hadde jeg vært i hans fylke ville han fått min stemme, og jeg ville aldri ellers ha stemt Sp.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.