13 494 mer eller mindre godt trente la lørdag i veg fra Rena med minst 3,5 kg tung ryggsekk og et håp om en lett, hyggelig rask tur over tre høyder på rundt 900 m hver mot Lillehammer, 54 km fra startstreken.
For mange, og fler enn vanlig, ble turen i overkant slitsom, sjøl om det ble sol, noe yr.no ikke meldte om. Det har noe å gjøre med at det Birkebeinerrennet for dem som starta kl 7, og eliten og de aller beste som kom avgårde rett etter kl 8, fikk helt andre forhold enn dem som starta betydelig seinere, en eller to timer seinere. Mens de først startende fikk langt mer samarbeidsvillig snø, det vil si kaldere snø, og aller viktigst: spor å gå i, blei forholda helt annerledes for det store flertallet. De fikk tidlig ganske våt snø, is i spora, og isklumper i spora med 1-1,5 meters avstand, slingrespor og likevel en blanding av kald og fuktig snø, hvertfall over de to første fjella. Og kanskje fikk de aller siste startende enda verre forhold? — Likevel all ære til dem som tross disse forholda likevel klarte å gå fort og overvinne forholdas hindringer.
Men gjør disse ulike forholda noe? Egentlig ikke; dette er ikke blant verdens største problemer. De som etter seedingsreglene skulle være like gode, fikk samme starttid og like forhold. Men deltakerne konkurrerer ikke med dem som starter likt og har like forhold, men med dem som har samme alder. Konkurransen og resultatlistene er basert på årsklasser. Derfor er det vel neppe helt rettferdig at noen i samme klasse skal få gå et langrenn under forhold som er fullstendig annerledes for andre i samme klasse som en konkurrerer med?
Disse konkurransereglene er et resultat av et «moderniseringstiltak» for få år sia der FIS-representant Vegard Ullvang spilte en viktig rolle i endring av startreglene. Og kanskje en følge av protester av at de «unge», de under 50 år og yngre, måtte starte sist, det vil si at de fikk de dårligste forholda. For ulike forhold i et renn som Birken er ikke til å unngå, særlig fordi rennet går så seint på året. Ulike forhold er kanskje heller reglen enn unntaket, om enn ikke så dramatisk som i år.
Bør merketida derfor baseres ikke på aldersklassene, men med utgangspunkt i de beste i hver pulje?
Bør merketida derfor baseres ikke på aldersklassene, men med utgangspunkt i de beste i hver pulje?
Bildet: Tatt av Birkebeinerrennet. En god skiløper som måtte smøre om flere ganger uten å lykkes med omsmøringene, og fikk sitt dårligste resultat i Birken.
Ja, Ja - noen ser ikke sin egen begrensning!
SvarSlettHvorfor ikke stille opp på Ullevål når VIF spiller en viktig kamp???
Mvh
KKK
OVE BENGT BERG - er du den som sprangt helt "uhemmet" i skogen for å finne o-poster??
SvarSlettMvh
Valdres Stifttidende
Tror reglene er greie som de er, det skal jo være vanskelig å ta merket. Hvis pulje 20 gir merket på 5.30 blir det ikke så veldig imponerende spør du meg... Man må bare jobbet hardt for å få bedre seeding. For eksempel ved å gå Holmenkollen Skimarathon, der er ikke forholdene så forskjellige som i birken...
SvarSlettJeg tilstår at jeg tidligere har løpt orinetering, ja. Til Johan: Ser poenget, men hvorfor skal forholda være så ulike? I praksis, og hvertfall med føre som på søndag, vil det være mulig å greie merket for dem som starter seinere enn pulje 5? Vil så mange gå da, når forholda blir så ulike og vanskelige for noen?
SvarSlettForsåvidt enig i at det blir vanskelig, men jeg håper likevel ikke reglene blir forandret. For meg er det gøy å bare gå birken, men hvis jeg noen gang skal klare merket skal det jammen-meg være en sinsykt god prestasjon. Men, ja, man trenger nok en god seeding for at det skal være realistisk... Neste år håper jeg å komme i enda bedre form ihvertfall :D
SvarSlett