søndag 22. mars 2009

Gode journalister - møkkagravere: SKUP-prisen 2008 utdeltSKUP-prisen er delt ut for i år. SKUP står for «Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse» (dette er engelsk skrivemåte med norske ord, jf de store forbokstavene som er feil norsk).

NRK-journalistene Synnøve Bakke og Kjersti Knudssøn fikk prisen for 2008 med Brennpunkt-programmet «Mitt skip er lastet med». Programmet dreide seg om tankeksplosjonen i Gulen, og forbindelsen den hadde til internasjonal «miljø-mafia». Også andre journalister/medier blei hedra. Prisvinnerne vant også prisen i 2005 for programmet «Kvikksølvjentene/
kvikksølvbarna».

En som kommenterte min blogg «Hvorfor står journalister og redaktører over eierne?», et for øvrig godt lest blogginnlegg, stilte meg spørsmål om jeg i det hele tatt synes det er bruk for journalister. Jeg er verken mot medier eller journalister generelt, jeg reagerer først og fremst på medienes ensidige rolle med «å selge den eksisterende samfunnsordenen», slik Hans Magnus Enzensberger  formulerte det i 1974. At det finnes kritiske journalister som Bakke og Knudssøn er både flott og viktig. Som går inn i en flott «møkkagraver»-tradisjon. Se også boka av Sigurd Allern, «Møkkagraverne & den kritiske tradisjonen», Oktober, 1988. (Utsolgt).

Uten at SKUP og annen fortjenestfull innsats truer regimet til Versto, Stanghelle (som vant prisen i 1991 om Mossad-saka), Strand eller Nakkim. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.