onsdag 20. juli 2011

Libya-krigen: «Sikrer tilgang til billig olje»

Via en venn på Fjesboka har jeg blitt gjort oppmerksom på bloggen til Halfdan Carstens, «Blogg for GEO365, Sterke geologiske meninger». Han er også redaktør av bladet GEO365 og nettavisa GEO365.no .

Forstår jeg det rett er det lederen i årets siste nr av GEO som Carstens har lagt ut på nett under Blogg for GEO365, Sterke geologiske meninger. Under tittel «Sikrer til gang til billig olje» skriver Carstens «Det er neppe tilfeldig at Norge er i krig i Libya – langt hjemmefra.» Carstens viser til at Libya ligger på «førsteplass med hensyn til oljereserver i Afrika» — foran Nigeria. Han fortsetter: «Libya hører derfor i høyeste grad med til verdens ”oljekammer”, og dette faktum forklarer hvorfor vestlige verdens iver etter å ”opprettholde ro og orden”. Libya hadde som kjent utviklet seg i nasjonalistisk retning, og det er alltid dårlige nyheter for den internasjonale oljeindustrien.» Og Carstens viser til faren for Vesten til å tape oljen i Irak for ti år sida, men at den internasjonale oljeindustrien nå etter krigen er tilbake igjen etter to auksjonsrunder. Inkludert Statoils andel på 18,75 %, noe som gjør Irak til Statoils viktigste oljefelt.

«Vi kan bare gjette hvordan det vil gå i Libya. Men det er nærliggende å tro at den egentlige årsaken til at opprørerne får støtte er å sikre oljetilgangen på sikt, og at krigshandlingene ikke opphører før regimet er styrtet. At det er av ren medlidenhet med opprørerne at Norge, Frankrike, USA og andre land har sendt fly til Middelhavet, og i en lengre periode har bombet militære mål, er vanskelig å tro. I så fall burde vi sendt jagerfly til en rekke andre land som også blir styrt av despoter som legger sine egne land i ruiner og undertrykker sin egen befolkning på det verste.» (Min utheving).

Opprørende påstander, ikke sant Lysbakken og Holmås? Spørsmålet er, hvor lenge kan SV, det politiske presskorpset og det samla Stortinget få medhold i påstandene om at det var for å redde sivilbefolkninga at vi begynte bombinga i Libya?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.