torsdag 17. desember 2015

Erdogan stanser menneskestrømmen — skrudde han den da ikke på?


Flag
Det tyrkiske flagget.
Plutselig kom det en stor menneskemasse gående opp gjennom Europa. Den hadde som resultat at den destabiliserte Europa, skapte konflikter mellom EU-landene og i EU-landene, og satte grenseavtalene EU-landene imellom ut av spill.

I naturen som i samfunnet kan hendelser oppstå brått og tilfeldig, i strid med tidligere vanlig oppførsel. Tilfeldig. Såkalte mutasjoner. Men jeg synes ikke det står til troende at denne menneskestrømmen mot det nordlige Europa var tilfeldig. Tidlig satte en annen og mer innsiktsfull person enn meg på sporet: Hen trudde det var planlagt for å destabilisere Europa, men ville ikke gå ut med det, da hen ikke kunne dokumentere det. Det kan heller ikke jeg. Men nå kan vi nøye oss med å legge fakta til grunn:

  • Erdogan stanser menneskeforflyttingene fra Tyrkia. I Tyrkia er det 2,3 millioner syriske flyktninger
  • For dette får Egdogan/Tyrkia hvert år 27 milliarder norske kroner (3,2 milliarder €).
  • Og: Visumfri reise for 75 millioner tyrkere i EU/EØS fra 2016.
  • Forhandlingene om tyrkisk EU-medlemskap skal gjenopptas. De som ble utsatt på grunn av Tyrkias menneskerettsbrudd. Brudd som jo har blitt flere og alvorligere siden forhandlingene ble brutt.

Slik blei menneskestrømmen opp til Tyskland, Danmark, Sverige og Norge stansa. Men hvis Erdogan kunne stanse menneskestrømmen, kunne han vel starte den og? Tilsier ikke belønninga at han faktisk starta den? Hvorfor stengte han ikke grensene tidligere, slik han har gjort nå?

Erdogan leder det muslimske brorskapet i Tyrkia. Med vestlige klær, som leder en av det muslimske brorskap i Egypt, Mohammed Morsi. Han er en, som Putin sa i dag, vil få Kemal Mustafa, grunnleggeren av det sekulære Tyrkia som forbød muslimske kvinneundertrykkende plagg som hijab, til å snu seg i grava (sitat Morten Jentoft, NRK, Moskva, i dag). Erdogan er nært til å karakteriseres som en fascist, om han ikke er det. Men dum er ikke, faktisk ganske smart. Nå har han kontroll over EU. Men først tok han kontroll over Nato, og fikk Nato til å støtte en utvida krig mot kurdiske styrker som kjempa mot IS.

Erdogan imot IS? Ja, hvem tror på det? Jens Stoltenberg, åpenbart. Men hvem flere?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.