fredag 19. oktober 2012

Aps handlemåte i Øygard-saka: Sterkt kritikkverdig


Da Øygard-saka kom opp, og inntil siste helg, oppførte Ap seg på en måte som om de knytta sin vurdering av realiteten i rettssaka til sin nære parti- og partyvenn, ordfører Rune Øygard i Vågå. Dette var det budskapet de signaliserte til omverdenen, uansett valg av konkrete ord. Forrige fredag blei skypesamtale(r) mellom ordføreren og jenta offentliggjort på en måte som sjokkerte «alle». Retten har ennå ikke vurdert om disse uttalelsene skal forståes slik Øygard hevder; noe ala en tone mellom dem som begge forstod ikke var ment som det var sagt. Men slik media gjenga skypesamtalene, blei mange rysta.

Men hvorfor skulle Ap, og til og med statsministeren, reagere så raskt og så brått på denne dialogen? Ap hadde jo straks saka kom opp, bedt ordføreren ta permisjon mens rettssaka pågikk. Noe han avviste. I stedet blei han sjukmeldt. Aps voldsomme reaksjon sist helg kan bare forståes på grunnlag av den manglende avstandtakinga av Øygards handlinger, og den manglende støtta til jenta. Denne Ap-holdninga blei nå helt umulig å fortsette med og stå fram med som sin politikk. Statsministeren og toppledelsen i partiet måtte nå distansere seg fra Øygard på en helt annen måte enn de hadde gjort tidligere. For da saka kom opp gjorde ikke Ap som Haugland i KrF og Grande i Venstre for tilsvarende saker i sine partier. Ap handla som Frp i slike saker.

Advokat Heidi Ysen sa at Ap burde kommet med oppfordringa til Øygard om å trekke seg enten før, eller etter rettssaka. Ikke midt under. Hun hadde helt rett i sin kritikk av Aps handlemåte i NRKs Debatten i går. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.