torsdag 9. desember 2010

Nobels fredspris: Den vestlige krigsprisen: Ynkelig smisking!

Det er fullstendig uakseptabelt at kineseren Liu Xiaobo er fengsla for sitt opprop og sin politiske aktivitet. Straffen er jo også hinsides all rimelighet: hele 12 år i fengsel! Men den kinesiske statens overgrep kan ikke forsvare tildelinga av fredsprisen til han. NRK-journalist Øystein Heggen spurte i dag korrespondent Gunnar Magnus lett hånlig i forbindelse med den litt merkelig alternative fredsprisen til de kinesiske myndighetene: Og hva har denne prisen med fred å gjøre? Og her traff nok Heggen helt ufrivillig spikeren på hodet: For hva har egentlig Lius politiske arbeid for enkeltmenneskers muligheter til opposisjonell virksomhet i Kina med fred å gjøre? Hvilken krig eller hvilken opprustning har han hindra?

For det første må sies at tildelinga av årets fredspris inngår i en lang rekke av fredspristildelinger som åpenbart er i strid med Alfreds Nobels hensikt med fredsprisen. De er ikke knytta til krig og fred. Jeg viser til Fredrik S. Heffermehls artikler og bøker.

Det er jo komisk inntil det tragiske når Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør påtar seg oppdragerrollen på verdens vegne overfor verdens største stat. «Nå må de lære demokrati, av oss!». Det er helt utrolig at norske politikere og journalister ikke ser hulheten i dette. Og ikke minst feigheten. For når de snakker om en modig pris, så koster det jo ikke Jagland, Lundestad eller andre noen som helst slags form for prestisje eller politisk kritikk fra noen i Norge eller i den vestlige verden. Tildelinga er ikke uttrykk for mot, men for å underkaste seg andre og for å bli pissa opp over ryggen av verdens mektige. Ynkelig!

Ekstra ynkelig er det når en veit hvem som ikke fikk prisen, og ikke har fått den etter gjentatte ganger. Nemlig Mordechai Vanunu. Han har jo faktisk bidratt til å avsløre at Midt-Østens mest aggressive stat Israel har atomvåpen. Han har sitti 18 år i fengsel, og sitter fortsatt i husarrest med utreiseforbud. Om han hadde fått fredsprisen, da ville det blitt huskestue! Internt i Norge, og internasjonalt i den vestlige verden. Bare tenk på reaksjonene fra Kjell Magne Bondevik og kristen-Norge (som støtter kampen mot de kristne palestinerne), og alle avisenes lederskribenter. En sånn tildeling har ikke Jagland mot og ryggrad til. Han smisker for vestens imperialistiske ledere og den amerikanske presidenten, som takka for prisen med å forsvare krig!

At Julian Assange i Wikileaks, en av Vestens anti-helter, skulle få fredsprisen, er jo selvfølgelig ikke mulig. Og det avgjørende vil i så fall ikke være hans manglende forhold til krig og fred, men at han ikke danser etter Vestens pipe.

Jagland sier at prisen ikke er en pris mot Kina, men all argumentasjon er jo retta mot staten Kina.

Jagland sa at det ikke var første gang det var prisutdeling med en tom stol, men det ble han umiddelbart korrigert på av Lundestad. Det var jo også ganske oppsiktsvekkende at Jagland under pressekonferansen i dag egentlig sammenlikna Kina med Nazi-Tyskland. Det er nok en sammenlikning som mange setter pris på, og som sikkert Jagland heller ikke er fremmed for. Det skal bli interessant å se om Kina finner seg i en slik sammenlikning. Men å tildele fredsprisen til pasifisten Carl von Ozzietzky, som satt i tysk nazistisk fangenskap, var en modig utdeling, for det provoserte en mektig vennligsinna stat med stor prestisje blant de andre statene i Europa.

Den vestlige imperialistiske krigsprisen forvaltes av det norske politiske establisment med sin USA-underdanighet. Når regjeringa forsøker å hevde at Nobelkomiteen er helt uavhengig av norske politiske myndigheter, er jo det ekstremt mislykka. Medlemmene oppnevnes av Stortinget! Og Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann, Morten Høglund, gikk jo her om dagen, ufrivillig, ut og bekrefta sammenhengen mellom myndighetene og Nobelkomiteen når han sa at med en Frp/H-regjering så ville sammensetninga bli en annen.

Egentlig misbruker Jagland Liu, ved å gi Liu verre fengslingsforhold for sjøl å innynde seg hos vestens mektige imperialister.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.