torsdag 18. mars 2010

«Skatt på egen bolig»

En av mine venner på Fjesboka meldte fra om at han hadde meldt seg inn i gruppa «NEI TIL EIENDOMSSKATT PÅ EGEN BOLIG». Jeg kommenterte det:

Jeg kan ikke forstå at dette med «skatt på egen bolig» er så mye verre enn annen skatt. Forholdet er jo at de som har lån til egen bolig får betalt 28 % av rentene på gjelda si av alle oss andre, og de som har størst gjeld og dyrest bolig, får størst fradrag og dermed størst bidrag fra andre. De dyreste boligene er offentlig subsidiert fra dem med de billigste boligene, eller de som ingen bolig har. Rentefradragsordninga er kanskje den viktigste måten der de rikeste får overført verdier fra vanlige folk og de fattigste. Bare ut fra dette er eiendomsskatt svært rettferdig, sjøl om det ikke kan rette opp urettferdigheten.

I tillegg kommer at de som har lån altså slipper unna med 28 % skattefradrag på rentene, mens de som bruker alle penga på forbruk fordi de ikke har råd til lån, i stedet må ut med 25 % skatt i form av moms på alt sitt forbruk. Formuesskatt, som vi jo i praksis ikke har i Norge, er ut fra dette svært rettferdig. Det er også eiendomsskatt.

Eiendomsskatt hindrer skatteflukt. Men viktigst er å redusere rentefradraget, ikke brått, men etappevis ned mot ubetydelige fradrag over en 10-20-års periode. (Dette avsnittet stod ikke i FB-kommentaren).

Merk ellers framhevinga av «egen bolig». Kunne en ikke like godt ha lagd en aksjon om nei til skatt på «egen inntekt»? (Denne kommentaren stod ikke FB-kommentaren min).

Min FB-venn svarte meg, se kommentaren under innlegget.1 kommentar:

  1. Her er vi uenige Ove. Jeg tror at grunnen til at Gjedrem. NHO, Økonomer som Andreassen i First Security ønsker høy eiendomsskatt for alle er for å bevare en lavest mulig formueskatt for de aller rikeste. Husk at leiligheter i dag er like dyre som eneboliger. Knut.

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.