onsdag 9. desember 2009

Helt bak mål?

For meg blir debatten om avgiften på biodiesel bare mer og mer uforståelig. Som sentralt miljøproblem for samferdsel, vel og merke. Jeg forstår det rastløse politiske journalistkorpsets behov for «action», og at avgiftsaka egner seg for å vise splittelse i regjeringa, i sin jakt på og arbeid for å skape nye politiske situasjoner korpset kan skrive enda mer om. Politikk-kommentatorene er helt samstemmige, fra Klassekampen via Hallvard Bakke og alle medier til pensjonist-redaktør Bore. Og alle som kaller seg miljøorganisasjoner også. WWF går så langt som til i en pressemelding å si at klimaforliket i Stortinget med avgiftsvedtaket nå er oppheva, og et nytt må inngås!

Da skjønner jeg at jeg er «helt bak mål». Men det er ikke så ille for en som har vokst opp med «håkk-hei». Å spille bak mål ikke er dumt, men ganske lurt og nødvendig.

Det er bedriftsøkonomisk redning av bedrifter som er utgangspunktet for den siste enorme «miljøinnsatsen» fra journalister og partier. Men hva mener de hvor sterkt om miljøvennlig samferdsel?

I 1977 foreslo Vegplan II at alle norske byer og tettsteder skulle få sammenhengende sykkelvegnett innen 1985. I 1990 presisert til 50 tettsteder. I 2009 finnes det ennå ingen sammenhengende sykkelnett i noen norske tettsteder eller byer!

På vegene konsentrerer de innflytelsesrike «miljøinnsatsen» sin med å fylle mest mulig påståtte miljøvennlige kjøretøyer til hinder for bussene i kollektivfeltene. De samme politikerne som raser mot dieselavgifta, raser mot dem som ikke vil legge til rette for enda mer biltrafikk til og inne i Oslo — for landets mest velstående menn.

Teknikk som miljøløsning? Etter 11 år fungerer ennå ikke signalanlegget for togene gjennom Oslotunnellen!

De politiske journalistene, WWF, Bellona og Zero tier når de avgjørende og viktige miljøspørsmåla i samferdselsektoren skal vedtas. Hvem tror det er tilfeldig?


1 kommentar:

  1. Enig! Biodiesel er et blindspor. Her er et saklig bidrag til debatten:
    http://e24.no/kommentar/e24-kommentar/sjolie/article3399031.ece

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.