tirsdag 27. januar 2015

Auschwitz: Massemord på jøder, og andre — men palestinernes skyld?


I dag er det 70 år sida nazistenes fangeleirområde Auschwitz ble åpnet av sovjetiske tropper, og fangene var frie. Det var jøder i klart flertall som var samlet her for å oppfylle nazistenes vedtak om «den endelige løsninga», om å drepe hver eneste jøde i Europa og andre steder. De fleste anslag går ut på at rundt mer enn 6 millioner jøder mellom 1938 og 1945 ble drept. De fleste i et moderne industrielt menneskeslakteri, drept med gass og deretter brenning av likene.

wikipedia skriver følgende: «Etter hvert begynte nasjonalsosialistene å sende folk fra hele Europa til Auschwitz, for det meste jøder, men også sovjetiske krigsfanger, sigøynere, tsjekkere, jugoslaver, østerrikere og folk fra andre nasjoner». «Det er svært vanskelig å fastslå antall drepte. Historikere mente tidligere at tallet var mer enn 4 millioner. Men senere har de (f. eks. Franciszek Piper) kommet frem til at minst 1,1 millioner døde i Auschwitz-komplekset. Brorparten var jøder. Av de 405 000 som ble registrert, overlevde ca. 65 000. Av 16 000 internerte sovjetiske krigsfanger overlevde 96. I tillegg mistet 146 000 ikke-jødiske polakker og ca. 20 000 sigøynere livet der».

I boka den «Den andre verdenskrig» fra 2012 skriver Antony Beevor på side 470 om Norge at «da tyskerne beordret innsirkling av jødene, ble bare 767 av 2200 deportert. De fleste resterende ble smuglet med hjelp fra nordmenn over grensen til Sverige…». Nær 40 % av de norske jødene ble altså drept, som følge av norsk politis innsats i løpet av én dag. Men det vellykte arbeidet som ble gjort for å redde ut flertallet av jødene, har lett for å bli borte i fortellinga.

Det er vanskelig å forstå både beslutningen og gjennomføringen av et slikt folkemord. Verken når det gjelder «rasjonaliteten», hva nazistene trodde de kunne klare å oppnå med et slikt «virkemiddel» og den uforståelige råskapen drapene ble utført med. Samtidig må det også kunne sies at en flyger som slipper en atombombe som dreper en million mennesker i ett sekund, kanskje ikke helt skiller seg fra de nazistiske morderne i fangeleirene? Krigene, og massedrapene i fangeleirene viser vel at skrivebordsmordere utgjør et større problem enn den bestialske morderen som ansikt til ansikt dreper én og én?

Minnemarkeringa i Auschwitz i dag gjøres først og fremst til en markering av Holocaust, utryddelsen av jødene i et antall på rundt 6 millioner i Europa. Ikke av de mange andre som ble drept, ikke av at det var Sovjet som frigjorde fangeleiren. Den viktigste og alvorligste følgen av dagens markering, er dessverre at den både er og blir forsøkt gjort til inntekt for staten Israels eksistens, Israels «nødvendige utvidelse» av hensyn til sine utvidelsers «sikkerhet» og staten Israels like nødvendige fortsettelse av fordrivinga av palestinerne. Som israeleren og jøden Ilan Pappe åpenbart har rett i: Israels fordriving av palestinerne er åpenbart et rasistisk folkemord. Men det er som Johan Galtung pekte på i et innlegg alt rundt 1965: det er ikke palestinerne som utryddet så mange millioner jøder, det var europeiske regimer, og hvorfor skal da palestinerne betale prisen for europeernes overgrep mot jødene?

Den folkegruppa som sjøl blei offer for et folkemord, er i dag først og fremst representert med statsledere som med skånselsløs militær kraft fordriver palestinere fra gård og grunn til Vestbredden og Gaza, som nærmest må betraktes som kjempestore lukkete konsentrasjonsleire. Jødene har opp gjennom historia vært flinke til å tilpasse seg kulturen i landene de har bodd. De jødene som arbeidet for at jødene skulle skaffe seg en egen stat eksklusiv for dem, det vil si dem som baserte seg på den politiske ideen om sionismen, de har dessverre fortsatt betydelig oppslutning blant jøder over hele verden, sjøl om støtten forhåpentligvis reduseres. Den rasistiske fordrivelsen av palestinerne har gjort jøder til et større hatobjekt blant store folkegrupper i Midt-Østen, og det hjelper ikke på at sionistene blant jødene i USA sørger for at USA med alle vestmaktene på slep forsvarer og hjelper Israel til å fortsettelse fordrivinga og utryddelsen av palestinerne. Nok et overgrep mot en folkegruppe som verdens mektigste tillater å skje.

Overgrepene mot palestinerne hører absolutt med i markeringa av Sovjets frigjøring av Auschwitz. Men som vi alle vet, «det passer ikke inn» i den bevisste fortellinga noen vil fortelle.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.