fredag 6. november 2009

Ny fotballsjef: Strategisk valg for ran av statsmilliarder


Norges Fotballforbund har i dag offentliggjort at de har tilsatt Paul Glomsaker som ny generalsekretær. På forbundets nettsider skrives det videre: «Glomsaker har de siste ni årene vært ekspedisjonssjef i Idrettsavdelingen i Kultur- og kirkedepartementet. Av utdanning har han Luftkrigsskolen, Stabsskolen og Nato Defense College. I tillegg har han hovedfag i statsvitenskap og mellomfag fra Norges Idrettshøyskole, samt at han har tatt trenerutdanning i regi av Norges Fotballforbund.»

Er dette en god kandidat? Det er umulig for meg å bedømme. Med sin sikkerhetsgradering må han være en svært lojal høyreorientert person, lojal til alle imperialistiske krigseventyr. Framfor et krigsoppdrag i Irak, i Afghanistan eller utafor Afrikakysten har han valgt noe mindre krigersk. Men han har i de siste 9 åra vært ekspedisjonssjef i Kulturdepartementet. Det er i Kulturdepartementets embetsverk de viktige og avgjørende argumentene for statsråd Huitfeldts holdning til Fotballforbundets søknad om 7 milliarder statskroner for et fellesarrangement med Sverige for fotball-EM blir avgjort. Hun vil ikke avgjøre dette sjøl, men forholde seg sitt embetsverk. Hevdet daværende konstituert generalsekretær Erik Loe på et møte i Aldermannsligaen i en av Tippeligaens klubber/allidrettslag så seint som onsdag 4. nov.

Det må være hevet over tvil at Glomsaker er en svært smart ny leder for NFF å velge, og at det er derfor han har fått jobben. Fotballforbundet har valgt Glomsaker først og fremst for hans mulighet til å påvirke sine heretter tidligere underordna i Kulturdepartementet, og fordi han kjenner til de interne beslutningsprosessene og mulighetene for å få regjeringa og dermed Stortinget til å bruke 7 milliarder på dette arrangementet i stedet for på sykkelveger, skoletiltak, eldretiltak og sosialhjelp. Bare for å nevne noen områder som skal betale for denne «festen» med redusert handlingsrom.

Jeg er ikke så veldig hissig på å få dette arrangementet til Norge (og Sverige). Litt dumt må jeg innrømme at synes jeg det er, men så veldig motstander er jeg heller ikke. Bortsett fra at det virker litt merkelig at fotballforbundet skal bygge ny landskamparena til 55 000 tilskuere på Furuset tett ved Vålerenga Fotball sitt prosjekterte stadion for 22 000 tilskuere ved Teisenkrysset. Begge stadionene krever betydelige offentlige investeringer i veger og (forhåpentlig?) kollektivtiltak. Men jeg er en veldig sterk motstander av at det skal tas hele 7 milliarder av begrensa statsmidler og dermed skattepenger for å få dette arrangementet til Norge (og Sverige). Spør heller Ole Gunnar Solskjær, Gamsten, John Carew, Drillo, Rekdal, Tom Nordlie og de utallig mange andre som vasser i fotballmillioner for høyst middelmådige arbeidsprestasjoner. (Tjener de over 400 000 kroner i året, er de overbetalt). Synes alle disse overbetalte idrettsutøvere- og ledere at dette er fornuftig bruk av millionene sine, er det helt ok. Men ikke ta skattepoenga våre!

Konstituert gen.sekr. Erik Loe (på onsdag) i NFF avviste at fotballmillionærenes og fotballklubbenes sløsing hadde noe som helst med Fotballforbundets budsjett og arbeid å gjøre. Det var to helt atskilte budsjetter, hevda han. Den forskjellen aksepterer ikke jeg, og her vil jeg tru at jeg ikke er helt aleine…Vi betaler alt ganske klekkelig for å se en fotballkamp, både live og ikke minst på tv.

Noe må da fotballmillionærene betale sjæl?

Bildet: Vålerenga Fotballs prosjekterte stadion ved Teisenkrysset, få km fra NFFs prosjekt på Furuset.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.