lørdag 29. august 2009

Birkebeinerbrødet – en bløff
I dag sykler 17 000 syklister Birkebeinerrittet. Det rundt 90 km lange sykkelrittet fra Rena til Lillehammer. Alle syklister ønskes god tur, også de som ikke har sykler til minst 20 000 kroner, og de som har en årsinntekt under den påståtte gjennomsnittsinntekten på 700 000 kroner. Bare så det er sagt, jeg er verken på startstreken eller langs løypa.

Birkebeinerrittet gir meg et påskudd til å snakke om bløffen fra Bakers, Birkebeinerbrødet. Verken navnet eller symbolet for en birkebeiner er vel merkevarebeskytta? Det er helt sikkert på grunn av idrettsarrangementene at Bakers har valgt å kalle et av sine brød for Birkebeinerbrødet. Og dermed gi inntrykk av at dette er sunt og næringsrikt brød berekna for idrettsutøvere i harde og energikrevende konkurranser. Bakers skriver da også om brødet: «Birkebeinerbrødet kvalifiserer nærmest til å bli kalt Norges nasjonalbrød. I hele 35 år har brødet vært en del av nordmenns kosthold.» Og videre: «Nåtidens mange Birkebeinere kan i hvert fall ha med seg dette mellomgrove og mettende brødet på skituren i marka eller sykkelturen i skogen.»

Brødet er meget mørkt, og det gir umiddelbart inntrykk av at dette er et grovt og sunt brød. Men ser en nærmere på den varedeklarasjonen som produsentene er påbudt å oppgi, hvertfall inntil EU kommer inn og forbyr det, går det fram at brødet bare er 50 % grovt. De fleste brød som er ekstra sunne og grove har en grad på 75 % grad. Men ikke det mørkeste brødet av alle, Birkebeinerbrødet, «nasjonalbrødet». Det er vel farga mørkt for å gi et helt feilaktig inntrykk, at et ikke særlig grovt brød er svært grovt. Et brød med et sånt navn og en sånn farge burde selvfølgelig vært 100 % grovt.

Denne bløffen blei tatt opp av NRKs forbrukerprogram FBI alt i 2005. Der kom det blant annet fram at det skulle bli en merking av brødenes sammensetning fra neste år, altså fra 2006. Men det må være noe galt med merkinga. Bakers tegner en sirkel med ¾, 75 %, grovt, når brøda har en grovhetsgrad på 54 %. Godt under 50 % blir gjort til 50 %. Bakers skriver seg vel med det inn i vitenskapshistoria, med nye matematiske forhøyingsregler som gjør 54 % til 75 %?

Frekt av Bakers. Griper Forbrukerrådet fatt i Bakers? Noen andre? Journalister?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.