tirsdag 23. oktober 2018

Er kosmos lik Europa, uten den flerkulturelle diamanten?Lenke til Ytzens innlegg
Dette innlegget ble refusert i Politiken:

Etter å ha kommet hjem fra en tur til Wien med to dansker, inkludert et besøk på Freud-museet, får jeg tilsendt en interessant artikkel i Politiken 18.10.2018 av Flemming Ytzen; «Postkort fra Wien: Læs Freud på ny». Vi var der omtrent samtidig, og Ytzens artikkel kan anbefales!

Jeg merker meg likevel Ytzens omtale av Wien som det kosmopolitiske Wien «ved indgangen til det 20. århundrede». Det er sikkert rett det han skriver om alle «tjekker, slovaker, ungarere, rumænere, bulgarere, jøder, ukrainere, russere og ikke mindst en myriade af folk med rødder på Balkan.» 

Om jeg ikke leser Politiken daglig som min landsmann Henrik Ibsen gjorde, så skjønner jeg at det er viktig for både redaksjonen og leserne til Politiken å være store tilhengere av det flerkulturelle fellesskapet der særlig aktive muslimer fra Arabia og Afrika utgjør diamanten i selskapet. 

Kosmopolitisk er også i Norge et honnørord for denne flerkulturelle idyll — lokalt, statlig som internasjonalt. Da virker det litt merkelig å ta et honnørord fra den aktuelle politiske debatten, kosmopolitisk, å bruke det som en betegnelse på kun europeiske folk. Det er vel dessuten høyst tvilsomt om diamanten i dagens kosmopolitiske og flerkulturelle Europa liker Freud noe bedre enn de han i 1938 måtte betale tilsvarende over 2 millioner euro til for å berge livet sitt fra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.