lørdag 28. januar 2012

SV i fall og endring: Slaget mot nynorsken - et omen?

Dyr og mennesker under hardt press handler i panikk. Sånn er det tydeligvis også med partiledere. SV har i de siste åra ført en politikk som har gjort det helt ugjenkjennelig. Mest kanskje for  sin aktive militære støtte til vestlige imperialistiske eventyr i Afghanistan og Libya. Torsdag i denne uka fant SV-leder Kristin Halvorsen som kunnskapsminister ut at hun skulle markedsføre seg med et slag mot nynorsken. Hun påstod hun ville styrke nynorsken ved å ta bort sidemålsstilen og karakteren i sidemål, i praksis nynorsken. Kunnskapsminister Tora Aasland forsvarte SV og Halvorsen i underholdningsprogrammet Nynytt i NRK med at dette bare var et forslag fra Utdanningsdirektoratet som skulle behandles av Stortinget om ett år. Men den går ingen på. Dette er selvfølgelig bare forsøk på unnskyldninger etter det som det å svekke nynorsken ikke blei den vinnersaka Halvorsen hadde tenkt seg. 


Men det er verre enn som så. For slaget mot nynorsken kan sees på som et eksempel på hvorfor SVs oppslutning faller. Halvorsen går imot SVs partiprogram med dette utspillet. Og får to fylkeslag i SV mot seg; Hordaland og Nord-Trøndelag. Det sier noe om hvordan hun tenker når hun skal skåre poeng ved å slå mot nynorsken: Dette gjør seg sikkert bra på bilmekanikerlinja på yrkesskolen på Sogn. Det er bare det at bilmekanikerne på yrkesskolen ikke stemmer SV uansett. Når partileder Halvorsen mener hun skal bygge partiet, velger hun en sak som mobiliserer motstand fra egne partirekker. Fordi hun ikke skjønner at det ikke lenger nytter å markedsføre partiet med individuelle medieutspill der partiorganisasjonen ikke har noen plass. 


At et parti som SV slår mot deler av den mektige historiske motstrømsbevegelsen, som målrørsla er en del av, viser at SV har mista det politiske gangsynet. Hva blir det neste? Kamp mot norsk landbruk av typen Trygve Hegnar og Dagens Næringsliv? SVs overgang til å være et parti for norsk EU-medlemskap, kan ikke være langt unna. 


SVs kamp mot nynorsken —  et omen.   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.