onsdag 15. juni 2011

Berlin: Hvorfor kjempestor Leninstatue i Deutsches Historisches Museum?

Etter at jeg kom ut fra utstillinga om nazipolitiets historie, ser jeg at det ved den ene trappa inne i den store inngangshallen, er det to store statuer. Ikke langt fra en sittende Bismarck står det en kjempehøy Leninstatue på rundt fire meter. Hvorfor i alle dager en Lenin-statue her i Berlin? For det første er jo nesten alle statuene av slike tidligere tiders helter fjerna eller enten gravd ned, smelta om eller lagt på «statue-kirkegårder». Og om så en statue av en av disse fordums heltene, hvorfor da en utlending og ikke tyskerne Marx eller Engels?

Det historiske museet forklarer i oppslaget ved siden av følgende: Leninstatuen stod i Leningrad, og blei satt opp der i 1925. I forbindelse med nazistenes beleiring av av Leningrad i 29 måneder fra 1941 til 1944, blei den frakta til Berlin som krigsbytte. Dels som en politisk triumf for Hitler, og dels for å smeltes om til krigsindustrien. Men det var nok å smelte om, så denne store og tunge statuen kom aldri langt nok fram i køen til å smeltes, så den blei aldri smelta. Og så tapte nazistene…

DDR ville bruke statuen for å profilere seg som en anti-fascistisk stat. Derfor blei den satt opp i byen Eisleben. Men så falt jo DDR og blei innlemma i Vest-Tyskland. Hva så med Lenin-statuen som som alle andre statuer plutselig blei uønska? Det endte til med slutt med at Museet i Berlin overtok statuen.

Men dette er jo strengt tatt en kulturgjenstand stjålet av nazistene i daværende Sovjetunionen som bør leveres tilbake? Men så finnes ikke Sovjetunionen lenger, byen heter ikke lenger Leningrad, og viktigst: Hvem i St. Petersburg vil i dag ha denne statuen? Den står nok trygt inne i hallen i Unter den Linden 2. Så lenge…

1 kommentar:

  1. Apropos nest siste setning.
    Vi var noen norske som besøkte venner i St. Petersburg for noen år siden. De var håndverker med smijern som fagfelt. To av oss norske kjøpte Leninbuttons for å ha på jakka, men vi forhørte oss med russerne om det var upassende å gå med dem. "Neei.., hvorfor det? Han var jo landsfaderen vår."
    Antagelig ville det blitt en sånn vanlig diskusjon som det alltid er om statuer og beliggenhet.
    Russerne har nok nok Leninstatuer, så det passer fint med en på museet i Berlin.
    terje omestad

    SvarSlett

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.