onsdag 12. september 2018

Sverige: Over 80 % for medmenneskelighet mot fremmedfiendtlighet — mot rasisme og nazisme


Alle partilederne utenom én trøsta seg med at valget i Sverige på søndag var en manifestasjon «for medmenneskelighet mot fremmedfiendtlighet». Dette gjentok de alle flere ganger, like tilfreds hver gang. Ja, Sverige kan rose seg lykkelig med all denne godheten, så kan de danke ut Norge og bli den viktigste humanitære stormakta?

«Medmenneskelighet mot fremmedfiendtlighet» — ikke viktigst

NRKs oppsummering
Skal en tru på det velgerne svarte var viktig på SVTs valgdagsmåling, kom spørsmålet om flyktninger og innvandring bare på åttende plass i viktighet. I 2014 kom ikke spørsmålet på blant de ti viktigste en gang. Viktigst var spørsmål om helsevesen, foran skole/utdanning, likestilling og sosial velferd. På niende plass kom forholda for pensjonister og på tiende plass sysselsetting. 
De «medmenneskelige» partiene klagde over at valgkampen var blitt ført på Sverigedemokratenes (SDs) premisser, det vil si at innvandring og integrering og lov og orden opptok alle. Velgerne sa altså at de ikke var så opptatt disse spørsmåla, sjøl om det har blitt viktigere enn forrige riksdagsvalg. Partilederne har heller ikke registrert at SDs politiske program inneholder mer enn nazisme og rasisme som de påstår, og innvandring og integrering, men også sosiale spørsmål som helse og pensjoner. Og nei til EU og Nato.

Er virkelig nesten hver femte svenske velger rasist med nazisympatier?
Skjermdump fra Dagens Nyheter
Kommentator Kristina Lindquist skreiv i Dagens Nyheter mandag etter valget at «Klassfrågan har blivit en favoritförklaring för den vänster som ständigt vidhåller att SD:s väljare inte alls är rasister. Men det går inte att komma förbi att rasismen är en politisk kraft också i egen rätt», det vil si en faktisk reell kraft 
I stedet for å bygge på hva en elitistisk «medmenneskelig» kommentator kan lire av seg, kan vi se på hvem som stemte på SD. SVT mener dette: 26 prosent av de fagorganiserte stemte på SD, mens nær 40 prosent organiserte stemte på sosialdemokratene, S. Hvis kategoriseringa er «arbeidere», svarte også 26 prosent SD, mens 31 prosent svarte S. Den største aldersgruppa for SD var dem mellom 31-64 år, med 21 prosent, mot rett under 20 prosent for dem eldre enn 65. 24 prosent av menn stemte på SD, fler enn for S. 

Fra SVTs innfyllingstabell der en
kan legge inn de kriteriene en vil
Mener noen i fullt alvor, slik så mange både der og i Norge gir inntrykk av,  at det er så mange bevisste rasister nært til nazister i Sverige? Det er vanskelig å tro, men dette er en retorikk som brukes for å forsvare egen politikk, og kanskje skape seg et grunnlag for sin egen virkelighetsflukt. 
For kampen mot rasisme og for økt innvandring er uten tvil det viktigste politiske spørsmålet for den alminnelige eliten i samfunnet, kultureliten og de ledende venstreorienterte. Til dem sier Mattias Tesfaye, innvandringspolitisk talsmann for de danske sosialdemokratene, i Dagsavisen 06.09.2018
  • «– Det er sosialdemokratenes tradisjonelle velgere som har måttet betale prisen for en liberal innvandringspolitikk. Når de stemmer på Dansk Folkeparti, er det ikke fordi det er noe de ikke har forstått, men noe de har forstått». 

Når kampen mot SD blir viktigst går venstre sammen med høyre om nyliberal politikk
Sosialdemokratene i Europa har gått langt til høyre de siste tiåra. Og det er fortsatt en tid til de er i mål. I Tyskland har de lenge regjert med de høyreorienterte. Det sitter nok litt lenger inne i Norden, men valgresultatet og når kampen mot mot Sverigedemokratene blir hovedkampen, gjør det det lettere for de svenske sosialdemokratene å forsvare det blokkoverskridende samarbeidet. Det er jo bare en naturlig konsekvens som ville kommet uansett, men politikkendringa trenger en litt konstruert og tilslørende funksjon som skjuler den reelle grunnen: Den politiske og økonomiske opphevelsen av skillet mellom en tradisjonell høyre- og venstreorientert økonomisk politikk. Tenk sosserna med et ekstremt liberalistisk høyreparti som Liberalistene: Hva er det S med glede gir bort i bytte?  Å forsvare et sånt politisk skifte er frivillig. Men er det fortsatt viktigst å isolere SD, kan

bare samarbeid over «blokkene» isolere SD
Hvis SD tør holde det de har sagt, så vil verken høyre-Alliansen eller Socialdemokraterna med støtte av Vänstrepartiet og Miljøpartiet få flertall. Det er bare ved å slå seg sammen mot SD at noen av dem i så fall kan få flertall for enten en regjering, et statsbudsjett eller enkeltsaker. 

Hvor lenge
skal de «medmenneskelige» partiene holde på med dette skuespillet? Nyvalg vil ikke endre den politiske situasjonen vesentlig. Kjetil Wiedswang i Dagens Næringsliv 11.09.2018 avslutta sin kommentar om det svenske valget sånn:

Dikteren Bertolt Brecht anbefalte i sin tid regjeringen i kommunistiske Øst-Tyskland å velge seg et nytt folk, ettersom regjeringen ikke likte folkets meninger. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.