lørdag 25. juni 2016

Vekk med hitlende NRK: ikke ei skattekrone til NRK!Den norske politiske eliten hang med geipen i går. Det var som EU-avstemninga i Norge i 1972: Vi gikk til sengs med ja til EU, men våkna opp med nei til EU. 

NRK-medarbeiderne var tydeligvis sjokkerte. Viktigere: NRKs programopplegg med kommentarer og reportasjer i forbindelse med EU-avstemninga i Storbritannia er nok et eksempel på at vi ikke skal finne oss i å ha en statlig lisensfinansiert radio- og tvkanal for ensidig politisk propaganda; for imperialisme som Nato-bombing verden over og for den udemokratiske føydalismen som EU representerer. NRKs dekning 24. juni av den britiske EU-avstemninga føyer seg helt inn i rekka av den servile Nato-, USA- og eliteunderdanige dekninga av politiske hendinger.

Fra tidlig om morran kunne du se hvordan Gry Blekastad Almås var i fortvilelse og sjokk, mens Joar Hoel Larsen i studio skreik som en stukken gris. Etter et par timer fikk han roa seg, og kom med litt mer fornuftige utsagn om at resultatet kanskje ikke var så ille som de katastrofene hans internasjonale mektige meningsfeller hadde trua med overfor britene. Akkurat slik eliten i Norge trua med før folkeavstemningene i 1972 og 1994; Jagland særlig. Så gikk Larsen av post, og inn kom en irritert og opprørt Knut Magnus Berge for det han åpenbart mente måtte være simple engelske velgere. Almås brukte hele tida en ukritisk EU-vennlig fjomp fra Agder Universitet, Jan E. Mustad, som fast kommentator i timesvis. Rett nok aksepterte Almås å ha med seg Senterpartipartileder Trygve Slagsvold Vedum som intervjuobjekt fra London, men det varte ikke lenge. I studio i Oslo hadde NRK klart å få fatt på en John Todd, opprinnelig britisk, som tidligere hadde jobba på Arena, et statlig propagangdainstitutt for EU under Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo. Todd skjønte ikke noe av resultatet bortsett fra fremmedfiendtlighet, og var svært lei seg, men var mest rørete og usikker. I boka si om EU og Storbritannia snakker Todd bare om innvandring som motstand, som så å si alle journalister i Norge, slik at de kan hitle om motstandere av EU og norsk EU-medlemskap for det verste de kan tenke seg: «nasjonalisme».

Midt på dagen sendte NRK Alltid nyheter et intervju med en vitenskapsmann fra BI, Espen Henriksen. En totalt kunnskapsløs mann, som snakka som om samarbeid mellom stater kun kan skje under EU-kommisjonens kontroll. Rein politisk ensidig propaganda.

Og det fortsatte under Dagsnytt18-sendinga. Programlederen Ugo Fermariello la helt klart katstrofesynet og nær rasisme/nazisme-perspektivet til grunn for programmet om avstemninga. Han lot den reaksjonære Harald Magnus Andreassen, også sjeføkonom i Swedbank, sitte over to innslag og spre eder og galle over motstanderne og faren ved at EU ikke lenger kan fortsette som før. Det er å merke seg at lederen av Europabevegelsen blei innkalt til Dagsnytt 18, blant annet for å si at han var imot folkesvastemninger, mens Nei til EU ikke fikk slippe til. Asle Toje blei i stedet innkalt, godt nok, men hvorfor skjule Nei til EU, og hvorfor skjule Nei til EU-partier som Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, SV og Rødt? Om sikkerhetspolitikk blei innkalt krigeren og EU-tilhenger Ulf Sverdrup, direktør i Nato-organet NUPI.

Riktignok slapp Nei til EU ved Boye Ullmann til i NRK på formiddagen for å fortelle om arbeidssituasjonen som innvandringa fra Øst-Europa og den sosiale dumpinga skaper for arbeidsfolk i Storbritannia. Men innslaget med Vedum og Ullmann er bare unntaket som bekrefter regelen. Hele dagen var prega av NRK-spørsmål med karakteristikker om det de kaller «omstridte» politikere, og nevner Trump, og Le Pen og Geert Wilders og Jimmy Åkesson. Omstridt av hvem? De snakker konsekvent som om å være imot EU og en stats EU-medlemskap bare er noe for ekstreme høyreorienterte politikere, nærmest rasistiske nazister. Slik «venstreorienterte» ellers i Europa mener. Som om de alle i NRK skulle være som deres «venstre»orienterte meningsfeller på universitetene og journalistene i Morgenbladet, Ny Tid, Le Diplomatic, Dagsavisen, VG og delvis Klassekampen og alle de statsfinansierte godhetsorganisasjonene. Og glemmer at de to ganger har tapt begge folkeavstemningene om norsk EU-medlemskap, og at meningsmålinger de siste åra har vist at nær 70 % av det norske folket er imot norsk EU-medlemskap. Hvor mange i NRKs politiske avdeling og nyhetsavdeling er imot norsk EU-medlemskap — en halv?

Analysene presentert i NRK var bare sånn som det passa NRK-journalistenes private politiske syn. De unge britene mot de gamle, ja til EU i London og i Skottland der valgdeltakinga var lavere enn i resten av Storbritannia, 60 % mot 72 %. Ikke noe om det «overraskende» resultatet nord i England, både i valgdeltaking og at det var arbeiderne som stemte mot fortsatt EU-medlemskap. Hvorfor har NRK noen reporter i London? Sitter NRKs Espen Aas bare i pøbbene i City of London med finansmeklerne? Har ikke NRK råd til togbilletter til Nord-England?  

Hele NRK-sendinga den 24. juni var et ensidig kjør der premisset er det «sand i maskineriet» som folkets nei til EU lager for eliten, og med klippekort for elitens fremste representanter. TV2 la ut på sine tekst-tv-sider at Per Olaf Lundteigen i går hadde krevd omkamp om EØS-avtalen, men ikke på NRK tekst-tv. NRK dyrker seg sjøl og sine egne standpunkter. Journalistene er åpenbart ikke dumme, så det de gjør er jo uttrykk for bevisste valg.


NRK er en bevisst og litt danna propagandasentral for elitistiske premisser og standpunkter for imperialisme og forakt for vanlige folk, med et perspektiv sett fra den hvite overklassen i Ullevål hageby/Gråkammen og på Blindern-universitetet. For å bruke NRK-journalistenes egen uttrykksform om andre, mot dem sjøl: NRK har spiren i seg til å bli en fascistisk propagandasentral. 

Anders Tvegård melder i dag at Cameron skal ha sagt til krigshisseren Hillary Clinton at «folk er rasende». Ja, og det er jeg og! Rasende! Det er helt meningsløst å bruke skattekroner på propagandasentralen NRK, immun mot enhver forbedring. Derfor: Ikke ei skattekrone til NRK! (fjern lisensen- send NRK-journalistene til Nato, EU-kommisjonen, NHO, Virke, Høyre, Ap og finansmeklerne!)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.