torsdag 13. februar 2014

Fjernvarmenettet i Oslo — uakseptabelt sikkerhetsopplegg

Store deler av Oslo som er knyttet til Hafslund fjernvarmenett, har mistet varmt vann i springen og til dusj, og mulighet til å varme opp radiatorene.  Skaden skjedde midt på dagen onsdag, og det kan ta flere dager før varmen er tilbake igjen.

Hafslund fjernvarme skriver på sin nettside i dag: «Det var klokken 14.15 i går 12. februar at Hafslund oppdaget trykkfall på fjernvarmenettet i Oslo. Kort tid etterpå ble Hafslund varslet…Skadestedet ble innen en time isolert fra resten av fjernvarmenettet, og reparasjon startet.»

Det er ikke 20 kuldegrader i Oslo i disse dager, så vi fryser ikke i hjel. Vi som er vokst opp uten tilgang til annet enn kaldt vann, veit også åssen vi skal få til varmt vann når det ikke er varmt i springen. Men det viktige spørsmålet er likevel: Hvordan er det med opplegget når det tok en hel time fra skaden skjedde til skadestedet blei isolert? Hvorfor er det ikke et teknisk system som registrer at det strømmer 25 millioner liter vann ut i unormalt tempo og som stenger og isolerer skadestedet automatisk? Hvorfor er ikke systemet konstruert slik at skader virker bare på et mindre område, og ikke i mesteparten av Oslo? Hvorfor har Hafslund fjernvarme akseptert et slikt system, og hva mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap om disse manglene?

Jeg ringte derfor i dag konserndirektøren for kommunikasjon og samfunnsansvar i Hafslund, Johan Chr. Hovland, for å spørre om hvordan de kan ha et slikt sårbart system. Han sa over telefon til meg at han beklaga det som hadde skjedd, og at det var en følge av en rekke uheldige omstendigheter. I Oslo er det store høydeforskjeller viste han til, og når det renner 25 millioner liter vann ut av systemet nederst, vil det ta lang tid å fylle opp systemet og få trykk i det, sa Hovland.

Jeg kan bare ikke forstå at Hafslund fjernvarme har hatt en forsvarlig gjennomgang av sikkerheten og beredskapen rundt dette systemet. Det kan rett og slett ikke være akseptabelt at ledelsen, og særlig toppsjefen i Hafslund fjernvarme, ikke har tenkt seg tanken at en slik skade kan skje på fjernvarmenettet nederst i Oslo sentrum, og hvordan denne skaden skal hindre å lamme store deler av Oslo slik som nå. At dette muligens ikke er en sak en gang for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, er ikke mindre uakseptabelt for DSB.


Hva skjer videre med sikkerheten i opplegget i fjernvarmenettet? Kan den manglende sikkerheten true sjølve fjernvarmesystemet?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.