mandag 23. juli 2012

Spania vakler og Tysklands næringsminister sier: Euro uten Hellas er mulig!


Spania vakler, var Dagsrevyens hovedoppslag i dag. Og: «Sender sjokkbølger gjennom Europa, børsene faller over hele verden.» Knut E. Sunde i Norsk Industri sa på Dagsrevyen det mange analytikere lenge har sagt: At hver gang EU sier at problemet er løst, så har de bare løst det i en uke.

Spania er verdens 12. største økonomi. Aftenpostens økonomiredaktør Ola Storeng sa i Dagsrevyen i dag at Spania ikke var et småland som Hellas, Irland og Portugal som EU kunne redde. Storeng mener at Spanias problemer sprenger kapasiteten EU har til å hjelpe, og kan dra Italia med seg og skape vansker der. Markedet har ikke tro på at sparetiltakene vil gi vekst, mente Storeng. For med 25 % arbeidsledighet kan det verken bli økonomisk vekst eller økte skatteinntekter.

Samtidig: På den tyske tv-kanalen ARDs text-tv s 106 for i går, 22.07.12, framholdt Tysklands næringsminister Phillip Rösler at en gresk uttreden av eurosamarbeidet er tenkelig. Et slikt skritt har forlengst tapt sin trussel («Schrecken»), mente Rösler. Rösler er visekansler og leder av det mørkeblå partiet fridemokratene, FDP. At Hellas går ut av eurosamarbeidet kommer i så fall som en følge av at Hellas ikke kan gjøre framskritt, sa han. Om Hellas ikke oppfyller sine forpliktelser, da kan det ikke bli aktuelt med ytterligere bidrag, sa Rösler ifølge den tyske tv-stasjonen ARD i går. (Min oversetting er vel sånn noenlunde riktig).

Röslers uttalelse kan selvsagt ikke sees på som en avgjørelse om Hellas og euroen, men han er jo ikke hvem som helst heller. Dette er vel noe «markedet» merker seg med stor interesse? Hans uttalelse, kombinert med stadig flere eurolands problemer, må vel være et klart signal om det som i snart et år har vært spådd av mange analytikere i hele den vestlige verden, inkludert Norge, en oppløsning av euroen helt eller delvis, nå nærmer seg?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.