lørdag 7. mai 2011

Erna Solberg: La opp til strid med Bærum Høyre. Hvorfor?

Høyres landsmøte kan nyte stor framgang på meningsmålingene, og en ubestridt leder som gis mye av æren for framgangen. For Høyre som tidligere var kjent for å «spise» sine ledere, er det en ny situasjon.

Men leder Erna Solberg har vist at også hun kan trå feil. Feil som lett kan føre til tap av oppslutning. Et eksempel på det er at hun valgte å støtte Buskerud Høyre mot Asker og Bærum Høyre i en sak om sykehuslokalisering.

Bakgrunnen er denne: Det kom for 10-15 år sida opp forslag om å fornye og utvide Drammen sykehus ved å slå det sammen med det psykiatriske sykehuset i Lier. Men naboene til sykehuset i Drammen protesterte mot å ha psykiatriske pasienter gående rundt i nabolaget, og Drammen Høyre skrinla utvidelsen. I Drammen og i Buskerud samlet politikerne seg om å flytte sykehuset ut til en tidligere dynamittfabrikk i Lier ved Drammensfjorden.

Flytting av sykehuset til Gullaug ble alle Buskerud-partiers hovedsak i nær 10 år. Thorbjørn Jagland, tidligere LO-leder Leif Haraldseth og Martin Kolberg frontet Gullaug. Men Drammens Høyreordfører snudde og ga siden 2005 stilltiende uttrykk for det. Så kom sykehusreformen og fratok fylkeskommunen eierskapet til sykehuset, og Asker og Bærum ble knyttet sammen med Buskerud under helseforetaket Vestre Viken. Høyre i Bærum og Asker mente at nytt monstersykehus på Gullaug ville true eksistensen av både Bærum sykehus og det psykiatriske sykehuset Blakstad i Asker. Venner av Bærum sykehus mobiliserte mot Gullaug. Et folkemøte i Bærum i slutten av november i fjor førte til at Høyres stortingspolitikerne i Akershus stod opp og støttet Bærum sykehus og nærmest lovte at Gullaug ikke skulle bygges.

Dette likte ikke Buskerud Høyres stortingsrepresentant Trond Helleland. Han var ivrig på å kritisere Ap for at Gullaug ikke ble bygd, og lovte at Gullaug skulle bygges med Høyre i regjering. Han løp straks til Solberg og ba om en forklaring. Solberg kunne i følge Drammens Tidende berolige Helleland med sin og Høyres fortsatte støtte til bygging av Gullaug. Høyres helsepolitiske talsmann på Stortinget, Bent Høie, viste til at Høyre hadde stemt for å bevilge penger til kjøp av tomt på Gullaug for å bygge der. Så stod Høyre mot Høyre, der Solberg vendte tommelen ned for partibastionene Asker og Bærum Høyre.

Regjeringa sa i desember i fjor nei til Gullaug. Begrunnelsen er ikke kjent, men det må ha dreid seg om både direkte og indirekte uønskede milliardkostnader. Og sikkert også for ikke å utfordre Høyre i Asker og Bærum — og Ap i Bærum.

Slik reddet regjeringa Erna Solberg fra å måtte bekjempe Asker og Bærum Høyre i en strid om lokalsykehus. Det er vanskelig å forstå at Solberg valgte å gå for Gullaug ut fra en gjennomtenkt prosess, men at også hun slurver som partileder. Hennes nestleder Jan Tore Sanner representerte heller ikke sine lokallag. Det er ikke sikkert Solberg og Høyre er like heldige i en annen sak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.