tirsdag 5. mai 2009

Fritt Ord-prisen: Skal storme om den!


Det er ikke mer enn rett og rimelig at det stormer rundt utdelinga av Fritt ord-prisen. At det ikke har gjort det før, sier kanskje at de tidligere prisvinnerne ikke har brukt det frie ord på en særlig provoserende måte før?

Nina Karin Monsen får prisen «for hennes gjennomreflekterte og uavhengige bidrag til en friere offentlig debatt». Men hun kritiseres med rette for hatske og nedrige angrep på homofile, homofile som ønsker barn og den nye ekteskapsloven. Og for at at hun kommer med angrep på en minoritet.

Jeg synes det er merkelig at når det kan virke som om komiteen skal ta sitt formål på alvor, at de velger å gi prisen til en så grov og hatsk debattant som framstiller seg så ureflektert. Egentlig er jo ikke Monsen mer enn en høyst alminnelig dust fra de innerste kroker av de mørkeste ølbuler. 

Hvis ikke prisen er å betrakte som en støtte til de fortsatt markante negative holdninger til homofiles  rettigheter, viser protestene mot årets prisutdeling at utdelinga er et steg i riktig retning. Tidligere prisvinnere er fortjente nok, men særlig utfordrende mot de innerste politisk/økonomiske maktfora og deres etterplaprende mediearbeidere i vår ensretta offentlighet, kan ikke prisvinnerne anklages for å være.

Ingjald Ørbeck Sørheim, for eksempel, burde fått prisen for sin motstand som styremedlem i DnB mot det ulovlige lånet som Røkke fikk for å kjøpe opp Aker og sikre seg Akers kontantbeholdning. Sørheim ble utstøtt av styret og «det gode selskap» for denne motstanden. (Like godt.)

En pris til Sørheim ville provosert den økonomiske og politiske makteliten, og vært en helt riktig utdeling sett i lys av finanskrisa og årsakene til den. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.