onsdag 30. august 2017

Var virkelig Støre best? En leder i panikk vingler videre


Skjermdump fra Lars Nehru Sand
sin analyse på nrk.no.
Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte opp til gårsdagens tv-debatt med meldinga om en ny NRK-måling som ga Arbeiderpartiet en enda kraftigere tilbakegang enn etter den forrige dårlige. Etter debatten med statsminister Solberg mente kommentatorene fra mediene, som Nordlys-redaktøren, Aftenpostens Trine Eilertsen og NRKs Magnus Takvam at Støre kom best ut av det. Det var særlig Støres angrep på Solberg for hennes manglende korrigeringer av statsråd Sylvi Listhaug, som Støre blei rost for av kommentatorene.

Dette minner litt om kommentatorenes oppsummeringer i debatter der Stoltenberg deltok. Han vant i følge kommentatorene også alltid debattene. Sjøl om folks valg av stemmesedler viste at det kunne Stoltenberg neppe ha gjort.

Videre: 
Kommentatorene har ikke på noen måte vært i stand til å forutsi Aps enorme tilbakegang på meningsmålingene de siste månedene. De har ikke forstått at dette kunne skje, og kan derfor heller ikke forklare hvorfor det har skjedd. Journalister omgås ikke folk, de omgås hverandre og mener stort sett det samme om alt.

Lars Nehru Sand i NRK viste til at før Arendals-debatten for tre uker sida, måtte Støre overbevise     145 000 Ap-velgere som hadde satt seg på gjerdet. Før debatten i går var tallet Ap-velgere på gjerdet blitt til 165 000.

Jeg satte meg ned med mål å lytte på Støre og i forventning om hva den pressa partilederen kunne komme opp med for å ta tilbake velgerne sine. Men jeg blei skuffa over det monotone tonefallet hans, som en talemaskin. Nesten uansett innhold. Det kan da ikke overbevise folk? Som en uengasjert bruktbilselger. Mens Solberg snakka til oss på normal måte.

Etter debatten i går sa en kommentator at Støre kom så godt ut av gårsdagens debatt fordi han angrep det som ble omtalt som «Solbergs svake punkt, nemlig Listhaug».

Når det gjelder påstanden om Listhaug, det at hun er Solbergs ansvar, klarer han virkelig å få overbevist de nølende Ap-velgerne om at Listhaug må spørre Solberg om alt og ikke kan opptre som partipolitiker i en valgkamp? Jeg tviler. 

Den andre påstanden fra Støre var at Norge har blitt et kaldere samfunn på grunn av Listhaugs «retorikk». En ikke-målbar påstand, og mer interessant: Hvem av velgerne kan føle at Norge har blitt så mye kaldere i løpet av de siste åra at det bare er å stemme Ap? Jeg kan ikke forstå at dette går hjem hos andre enn de politiske kommentatorene. Solberg svarte at det ikke gikk å bevise Støres kalde samfunn. 

Begge disse påstandene fra Støre er som honning for innvandringsentusiastene, som Rødt-politikerne, SVerne, AUF og MDG. Støre kan med det ha fått tilbake noen Ap-velgere som har gått til disse partiene. Men den alminnelige vanlige norske innbygger, løper de til Ap etter dette? Neppe. Ap har tidligere vært nøye på å holde på en kontrollert innvandring og vært lite ettergivende for for muslimske politiske krav som hijab. Etter å ha sagt ja til hijab i politiuniformen, måtte de snu og si nei. Om innvandringsentuasiastene jubler, gjør Ap-velgere og Ap-sympatisører det? Det er nok mer enn tvilsomt.

Uansett hva Rødt/SV/V/KrF/MDG og Frp prøver å innbille oss til å tro på, det blir ingen endring av innvandringspolitikken og det som omtales som integreringspolitikken etter valget. Det er alt vedtatt i et breitt forlik i Stortinget og blir ikke endra på.

Hanne Skartveit kommenterer den synkende oppslutninga om Støre i kommentaren som «Et togkrasj i sakte film». Hun spør «om Støre har det rette laget rundt seg. I hans innerste krets er flere av rådgiverne hans unge, få av dem har bred bakgrunn fra regjeringsarbeid – og fra partiorganisasjonen. Støre har ikke knyttet tett til seg råtasser som har vært ute en vinternatt før.» Jonas Bals er Støres personlige rådgiver, han har bakgrunn fra Blitz, har høyere utdanning og vil gjerne framstille seg som malersvenn. Neppe et særlig godt valg.

Støre ble utnevnt av politisk redaktør i Dagens Næringsliv, Kjetil Alstadheim, til tåkefyrste. Støre har muligens blitt skarpere og klarere. Men han dempa sitt innledende hovedbudskap, om at Norge under Høyre/Frp har blitt et dårligere samfunn. Nå følger han i Venstres fotspor og utpeker Listhaug som den store stygge ulven, en anklage som Venstre nå har forlatt. Han vingler fra det ene hovedbudskapet til det andre, og har gått fra tåkefyrste til vinglepave. 

Han bygger opp Frp og Listhaug med dette nye angrepet, men han utfordrer med det også svært mange av Aps faste velgere. Det virker ikke som om malersvennen fra Blitz er i stand til å fortelle Støre fra Ris at det er forskjell på vanlige folk landet rundt og debattantene i et studentersamfunn.  

Og det er noe med Støres personlighet. Han er ikke akkurat noe sjarmtroll.

Om Aps sterke tilbakegang i valgkampen under Støres ledelse er overraskende, er likevel den lange trenden for det norske sosialdemokratiet, som for sosialdemokratiet i Europa, helt klar. Og den viser tydelig tilbakegang i alle land med unntak av Storbritannia. Sosialdemokratiet og tradisjonelle høyreorienterte markedsorienterte partier blir mer og mer like, og sosialdemokratene forlater politisk styring av kapitalismen. Sosialdemokratiske partier er rett og slett overflødige etter kommunismens politiske nederlag, og sosialdemokratenes gamle politikk er i virkeligheten kriminalisert av EU-kommisjonen og dens jurister. 24 prosent oppslutning vil om få år bli et unormalt høyt tall for Ap å tenke på å oppnå i valg. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.