tirsdag 9. juni 2015

G7, «De sju mektigste industriland i verden» NRK?«De sju mektigste industriland i verden møtes til toppmøte i den tyske kommunen Garmisch-Partenkirchen», skreiv NRK tekst-tv på side 107 den 8. juni.  «Sju mektigste». Altså at land som Frankrike, Italia og Canada sammen med USA, Storbritannia og Japan er verdens sju mektigste industriland? Dette må jo åpenbart være feil.

Har NRKs utenriks- og tekst-tv-redaksjon hørt om staten Kina? I følge Vårt land i 2009 har Kina en økonomi som er halvannen gang større enn Frankrike. Og så er i tillegg til økonomiske forhold Frankrike, den kanskje mest komiske «gloire-staten» i verden; kompenserer Frankrike med en betydelig større makt i verden enn Kina? Tror virkelig NRKs journalister på dette?

En kan kanskje forstå formuleringa «de sju mektigste industriland i verden», som det er de politisk mektigste blant de største industrilanda. Men når Frankrike og Italia rangeres foran Kina både i industriell, økonomisk og politisk betydning, kan ikke NRK ha rett.

Det er neppe en skrivefeil fra NRKs side å kalle disse for verdens mektigste. Det er nok en virkelighetsflukt som ligger bak NRKs formulering «de sju mektigste industriland i verden». G7 begynte i 1975. Mellom 1998 og 2013 het det G8 fordi Russland blei tatt opp, inntil Russland blei kasta ut igjen pga Ukraina. Så mellom 1998 og 2013 var altså Russland en del av verdens mektigste industrinasjoner, etter Ukraina og Krim var de altså ikke mektige lenger, mener tydeligvis NRK. I 2009 skulle for øvrig G20 erstatte det som da var G8, men sånn blei det ikke.   

Det NRK unnlater å si, er at G7 er et samarbeidsorgan for vestlige land som har hatt og fortsatt har ambisjoner om herredømme over regioner og blant dem med ønsker om verdensherredømme. Men det som er disse landas problem er at de er politisk og økonomisk på defensiven i verden. Ikke minst viser det seg ved at Kina, Russland og Brics landene har inngått en avtale om en konkurrerende verdensbank, som til og med Storbritannia blei med i. USAs innringingsforsøk og stansing av Kinas ekspensjoner, helt i tråd med Brzezinskis anbefalinger, skjuler USAs reduserte makt. 

Det hjelper ikke USA at NRK kaller disse G-7-landa for verdens mektigste industrinasjoner.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.