torsdag 21. august 2014

Støres Ap: Redde OL for Høyre?

Den nye lederen for Arbeiderpartiet, nølte i sin tid om han skulle velge en politisk karriere i Høyre eller Ap. I tillegg er han den mest formuende leder i Ap noen gang, med mange millioner i formue. Han bor i kjerneområdet for Høyre i Oslos beste vestkant. Dette er likevel ikke til hinder for at han kan bli en god leder for Ap, for Høyre og Ap skiller seg jo ikke vesentlig i politikk, bare i tempo for gjennomføring av den samme politikken. Derimot er det ikke grunn til å tvile på at Støre er ute etter å markere Ap og sitt lederskap som et klart politisk alternativ til Høyre. Og på hvilke saker?

Ei sak som Arbeiderpartiet håper at skal bli en uviktig politisk sak, og ei sak der det ikke er viktig å markere forskjell mot Høyre, er spørsmålet om statsgaranti på 35 milliarder kroner for at den internasjonale OL-komiteen skal få arrangere vinter-OL i Oslo i 2022. Norge kunne arrangert et rimelig og miljøvennlig OL, med gjenbruk av anleggene i Lillehammer. Det vil ikke norsk idrett. Framtredende Ap-politikere i Oslo, som Jan Bøhler og Rune Gerhardsen, ivrer for et OL i Oslo. En av det nye Aps mest sentrale kommende statsråder, vestlendingen Norvald Mo, har sikra seg ledervervet i Oslo Idrettskrets og arbeider for Oslo-OL.

Av de to regjeringspartiene har Fremskrittspartiet, med sin leder og finansminister Siv Jensen, gått sterkt ut mot statsgarantien. Et mindretall i regjeringa må overkjøres om Erna Solbergs regjering skal gå inn for statsgarantien. Det er ikke flertall i Stortinget for statsgarantien til OL med Fremskrittspartiet imot. Bare med Arbeiderpartiets støtte kan Høyre få flertall for statsgarantien i Stortinget hvis en ser bort fra at det finnes politiske saker som Frp kan kjøpes opp med. Da blir spørsmålet: Er det virkelig ikke den lille saka, men den store politiske saka om en statsgaranti på hele 35 milliarder kroner, Aps nye leder Jonas Gahr Støre skal markere seg med som et politisk motalternativ til Høyre? Ved å hjelpe Høyre til å få gjennom en ufattelig stor statsgaranti mot et konstant betydelig flertall i folket  imot og mot alle de politiske ungdomsorganisasjonene minus Høyre?


Å markere et politiske alternativ med en slik markant nødhjelp til Høyre kan umulig gjøre det lettere for den nye lederen å si at han med sin sosiale og geografiske bakgrunn ikke vil dra Ap enda mer til høyre. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.