mandag 26. mars 2018

Flytt klokka to timer - hele året!Jo lengre lys på fritida, jo triveligere
Det er tidlig påske, det er mye snø og kuldegrader. Da er det hyggelig å bruke dagslyset til seinere enn kl 19, som det å nyte lange sommerkvelder.

Finland ønsker via EU-parlamentet å slutte med sommertid. Norge hadde av helsehensyn sommertid mellom 1959-1965, uavhengig av andre land.

Tida over hele verden er bestemt av britene, Greenwich Mean Time, som det passer dem. Jeg vil at tida skal tilpasses folks sosiale behov. I Norge er det mye mørke, og vi trenger solas lys til å kunne være ute, eller være inne og se at det er lyst ute. Det er veldig dumt at det er mørkt kl 15 i desember og januar. Det burde vært lyst til kl 17. Og tilsvarende  alle de andre dagene i året. 

Det er i fritida lyset er viktig, og fritid har vi fått mer av. Utenom arbeidet burde vi nytte oss mer av vårt solsystems egen lyskilde, sola, til gi oss kveldslys. I vintersesongen ville vi med lengre sollys ut over kvelden spart energien som går med til tidligere lys i boligene, til oppvarming når sola går ned og til lys i lysløyper og fritidsanlegg.

At mange med en slik ordning må gå på jobben i mørket i en lengre periode, er mindre viktig. Det er også færre som jobber ute nå.

Derfor bør vi vedta å flytte tida vår to timer — permanent. Politikerne kvier seg for å innføre særnorske tiltak, for det bryter med deres grunnlov om at «Vi vil aldri gjøre noe som ikke EU vil.» Men hvorfor ikke når vi kan oppnå en ordning som er bedre både for trivsel, helse og miljø?

Derfor: Flytt klokka to timer varig (men over to år). 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.