Fra Dag og Tid nr 51 2017. |
Jeg
ønsker alle mine venner og alle andre en god jul, og jeg håper alle får nyte
den julematen de mener smaker best for dere. Likevel kan jeg ikke dy meg, i all humoristisk mening, å trekke
fram en tradisjonell liten kommentar om julemat, kall det gjerne en kjepphest.
Sjøl sier jeg at jeg er vant
med, opplært av mine foreldre å spise mat, ikke fra dyr som har gått i fangenskap hele
livet, men dyr som har tilbrakt mesteparten av livet i sitt ute i naturen der de hele tida har gjort som
det har falt dem inn.
En
skal være forsiktig i disse nye tider, for mange blir nok krenket og opprørt av å registrere skikken med å spise
gris. Og krenke kan vi jo ikke, og noens rett er viktigere enn andres. Men i dag er problemstillinga en annen:
I siste nummer av avisa Dag og Tid
har signaturen JH, som uten tvil må være Jon Hustad, denne teksten i spalta Lite skift under overskriften Svineriet:
…
Ja, det har vore nemnt før, men det bør
nemnast i år også. Det austlendingane har i seg til jol, er ikkje festmat. Jau
då, svineister er fantastisk som smult, eg ser det, men smult i seg sjølv er
korkje her eller der. Dessutan er ikkje svin arbeid. Mat utan arbeid er ikkje
festmat. I mi heimbygd var det berre dei mest drikkfeldige bøndene som hadde
svin. For svin makta til og med dei. Og – kjenner eg meg trygg på — det som
galt heime, må vera universelt.
I Noreg kan det i grunnen berre vera to
jolemiddager som er akseptable: lam og torsk. Torsken må sjølvsagt vera heilt
fersk, og helst må du ha han fiska sjølv. I naudstilfelle kan du kjøpa
klippfisk om du ikkje kan fiska sjølv. Men då skal det vera høg kvalitet og
dimed pris slik at du får dårleg samvit. Dessutan er torsk — i motsetnad til
svin — godt. Svin er i grunnen berre eigna til bacon. Det er lov å kombinera
torsk og bacon på julaftan. Svin som hovudrett vert forbode når Erna har hatt
makta lenge nok.
Men best er sjølvsagt pinnekjøt, og det
skal vera røykt. Bak pinnekjøt ligg det innsats. Det er difor det kostar
fem-seks gonger så mykje som ribbe. Kva er det beste på ribba, seier
austlendingen? Svoren, som skal vera sprø. Det er noko trist over ein matkultur
som ser på svidd smaklaus hud som nok ein skal gje borna til jul.
På hundebutikkar får ein kjøpt svidd
turka svinehud frå Kina. Det er knytt saman til noko som liknar eit bein.
Hundar nyttar gjerne eit par timar på å gnaga i seg noko slikt. Det skal vera
bra for tennene. Kinesarane steiker det slik austlendingar steiker ribbe.
Nå
har de begynt med sauer på Berg, så til neste år skal jeg sørge for å
få røkt pinnekjøtt derfra. Det vil smake utmerka, for sønnesønnen til den
odelsgutten som sa fra seg odelen der.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.