lørdag 4. juli 2015

Journalistene skjelver sammen med kreditoreneÉn bransje smykker seg sjøl med hederskarakteristikken «kritisk», og det er mediebransjen. At den har et kritisk blikk ofte, særlig overfor småkonger rundt omkring i samfunnet, kan ikke endre det at de er ukritisk overfor de mektigste institusjonene og vestlige statene.

Dette viser seg tydelig i behandlinga av den politiske og økonomiske krisen i EU og Europa. Fullstendig ukritisk ble EU-kommisjonens leders påstand om at den greske statsministeren og regjeringa bare hadde reist seg og gått fra forhandlingsbordet før nye forslag skulle legges fram, lagt til grunn som et ubestridelig faktum, særlig i NRK. Se kommentar fra Halvor Fjermeros.   Enda Juncker til Der Spiegel i 2011 uttalte etter å ha blitt tatt i en løgn om et møte som han benekta hadde blitt holdt: «Når det blir vanskelig blir du nødt til å juge». Hva er det som er kritisk med journalistenes holdning til Junckers uttalelse?  Men som de maktlojale politiske journalistene i Norge er: de stiller seg ikke kritisk til maktpersoner som EU-kommisjonens leder. 

Meningsmålingene på NRK teksttv blir kommentert som om NRK er heiagjeng for den greske regjeringas motstandere, og framhever framgang for ja-sida til tross for at nei-sida fortsatt har stor ledelse på den målinga som blei kommentert. Måten en velger å presentere en meningsmåling på, sier noe om eget standpunkt, og at det ikke er nøytralt.

På torsdag presenterte TV2 Nyhetskanalen også en meningsmåling. Programlederen, med den merkelige betegnelsen «nyhetsanker», kom med en innledende kommentar til en meningsmåling med en karakteristikk som om hun sa at heldigvis øker ja-sida i oppslutning, uten at hun brukte ordet heldigvis, men ingen var i tvil om at det var det hun ønska å få fram.

Har ikke Dagsnytt18 sluppet til Øystein Stray Spetalen som en motforestilling til journalistenes nesgruse EU-standpunkt? Jo. Men han blei jo også innkalt som en slags raritet. Dette innslaget endrer ikke på realiteten: de norske journalistene som behandler forhandlingene mellom EU og Hellas skjelver sammen med kreditorene for et nei i folkeavstemninga i Hellas til søndag. (Og bakom synger Thorbjørn Jagland).

I virkeligheten er ikke politisk journalistikk noe i nærheten av å være kritisk. De fungerer som EU-kommisjonens og Natos ubetalte kommunikasjonsavdeling.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.