onsdag 1. april 2015

Skavlan: Eg kryp for dei store og mektige, men ikkje dei småVenstre-sidas nye store helt er nå koseverten i et underholdningsprogram, Fredrik Skavlan. Også kalt journalist. Det er fordi de mener at han nå har han tatt rotta på Jimmie Åkesson, en svensk partileder som mange i Sverige og Norge mener er både rasist og nazist. Som et middel i å redusere det største opposisjonspartiet i Sverige. Det er ikke galt at Åkesson blei stilt kritiske spørsmål, men at det bare er politikere som ikke har oppslutning i den meningsledende hegemoniske eliten som Skavlan møter med kritiske spørsmål. Stoltenberg senior og junior behandles med krypende ydmykhet, som statsminister Erna Solberg. Men ikke Gerd Liv Valla, og nå Jimmie Åkesson. Skavlan forskjellsbehandler: De mektige snakkes etter munnen, de utstøtte får kritiske spørsmål. 

Jakob Sande fra Sunnfjord i Sogn og Fjordane har i diktet «Eg kryp» på glitrende vis karakterisert Skavlans holdning. Som en «hyllest» til han gjengis Sandes dikt her (det finnes også på en plate, og på nettet?, der Jon Eikemo har lest inn dette og mange andre av hans dikt):

EG KRYP

Eg kryp for dei store og heilage menn
- for keisar og konge og pave.
Eg dillar på rova for slag og for spenn,
med ryggen min krøkt som ein klave.
Eg bukkar og skrapar for klokkar og prest
som preikar so vent på stolen,
og krøkjer so ryggbeinet knakar og knest,
for bispen med kors på kjolen.

Og råkar eg fram på ein høglærd mann,
med briller, og skolt utan hår på,
då kryp eg på fire som best eg kann,
og kysser den jord han går på.

Og råkar eg doktor og skrivar og fut, og
lensmenn, og sovorne gutar,
då sig eg ihop som ein vaskeklut,
og djupt meg til jordi lutar.
For eg byggjer mitt liv på eit ord eg fann:
«sæt ei Eder op mot det Onde.»
So krøkjer eg rygg for den mektige mann
so djupt som ein skattetyngd bonde.

Jakob Sande 

«Dikt i samling» - (Opprinnelig fra «Svarte næter») Gyldendal Norsk Forlag 1965  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.